Hur man syr ett enkelt kuddfodral

Ursäkta  bloggpausen. Har liksom haft tankarna på annat håll ett tag. Men nu är jag här igen.

Vi börjar med en enkel tutorial hur man syr fina kuddfodral utan att böka med dragkedjor. Om du inte är mycket för rysch och pysch är detta kuddfodralet för dig!

Det blommiga tyget är från Stoff och Stils vårkollektion och jag blev så förtjust att jag köpte så det räckte även till en klänning med tillhörande lite jacka. Men mer om klänningen en annan dag.

enkeltKuddfordral1

Tanken är att kudden ska stängas med en omlottöppning. Denna metoden kräver inte ens ett måttband. 
Jag har här klippt ut en remsa som är något bredare än kudden.

enkeltKuddfordral2

Det bör finnas så pass mycket tyg över på varje sida så att sömsmånen ryms.

enkeltKuddfordral3

Det andra måttet ska vara kuddens bredd gånger 3. Här kan du helt skippa att tänka på sömsmån.

enkeltKuddfordral4

Sicksacka runt hela tygbiten så att tyget inte fransar sig. (Jag har ingen overlock. Än.)

enkeltKuddfordral5

På varje kortsida viker du kanten två gånger. Ca 1 cm varje vik.

enkeltKuddfordral6

Nåla fast vikningen och sy fast. Var försiktig och plocka bort nålarna efterhand nålen ska köras över vecket.

enkeltKuddfordral7

Nu viker du tyget runt kudden igen fast med avigan utåt och nålar fast så mittöppningen/omlotten hamnar där du vill ha den.  När du har symmetri drar du ut själva stoppkudden igen. Det är för att kudden ska få den form du vill ha. Antingen lite lös passform eller tajt.

enkeltKuddfordral8

Sy igen sidoöppningarna med den sömsmån du valt med rätan fortfarande inåt. Jag brukar köra på 1,5 cm sömsmån.

enkeltKuddfordral9

Vänd kudden så rätsidan kommer ut igen och stoppa i kudden i omlottöppningen.

enkeltKuddfordral10

Om du vill kan du sätta en knapp som håller ihop öppningen ännu mera men eftersom överlappningen här är så pass djup kommer ändå inte kudden att skymta fram. I detta fall hamnar själva öppningen nära kanten på kudden. Om du minskar ner lite på tyglängden (alltså den längd du multiplicerade med 3) kan du få öppningen att hamna i mitten istället. Det är en smaksak.

enkeltKuddfordral11

Sådär. Ett kuddfodral som tar ca 15 minuter att göra. Det allra enklaste man kan göra. Det är ju tyget som gör kudden.

enkeltKuddfordral12

Kommentarer

 1. Tack för beskrivningen, mina kuddar blev jätte fina

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Har nyss sytt två st kuddfodral med din hjälp här på sidan! För första gången i mitt liv! Är jättenöjd! Tack för lättläst beskrivning♥mvh Cathrine

  SvaraRadera
 3. Tack så mycket för tipset! Mina kuddar blev jättefina trots att jag inte har sytt sedan slöjden :).

  SvaraRadera
 4. Tack för beskrivningen! Jag har sytt kuddfodral förut men aldrig på ett så här enkelt sätt!
  Mvh Annika

  SvaraRadera
 5. Tom jag klarade av att sy två kuddfodral.Tack för din tydliga beskrivning. Nu vågar jag ge mig på lite annat också.

  SvaraRadera
 6. Jättebra modell! Lätt att förstå!
  Vera

  SvaraRadera
 7. Tack för denna enkla och tydliga beskrivning! Nu har jag sytt två stooora kuddfodral till dotterns rum, som blev jättefina! Supernöjd! Tusen tack! <3 Mvh Sofie

  SvaraRadera
 8. Jag kan verkligen inte sy. Det blir snett, nålen går av och undertråden blir ett nystan. Jag är en sån som syr fast knäet i låret när jag lappar jeans.. Fort ska det gå. MEN jag följde din instruktion till punkt och pricka, lugnt och försiktigt, och vips så hade sonen fått två nya kuddfodral med brandbilar och polisbilar! Tusen tusen TACK! Hälsningar Lina

  SvaraRadera
 9. Tack för en väldigt enkel och bra beskrivning. Väldigt lätt att förstå och följa. Nu kan jag äntligen sy mina egna kuddfodral.

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 11. det här var ju riktigt kul! min syslöjdsläare sa att jag aldrig skulle lära mig sy men faktiskt blev kuddfodralet helt ok!ska sy till hela släkten i jul hittade ett så fint tyg!tusen tack för guidning!mvh hälsningar Suzie

  SvaraRadera
 12. Håller med ovanstående! Syr aldrig något annars, men vågade mig på detta och fick till två superfina kuddar. Jättenöjd! Och så skönt att slippa måttband och traditionella ritningar. Nu blir jag sugen på att sy ännu fler grejer... TACK!

  SvaraRadera
 13. När jag ska sy/pyssla så blir det alltid dåligt men jag tror att det här ska hjälpa mig mycket i framtiden.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg