Tutorial: Sy en stilig kimono / Make a kimono (free pattern!)

Våren! Känner ni att den är på ingång nu? Det blommar överallt i trädgården, jag plockade den första fästingen på katten för en vecka sen och verandan värms av solstrålar. Det är sannerligen vår!

De dagar jag inte arbetar segar jag gärna med påklädningen och dricker kaffe i lugn och ro. Under vintern har jag använt en ful morgonrock i fleece men nu längtade jag efter något vackert att använda istället. Något lite stiligare och svalare. Tanken på att sy en kimono har jag alltså ruvat på ganska länge. Jag har studerat bilder på traditionella kimonos som inte har någon särskilt vidd i kjolen och lite mer moderna varianter. Till slut visste jag hur min egen kimono skulle se ut.
Så här!


Och för första gången (ever!) har jag dessutom ritat ett mönster som jag publicerar här och som blir officiellt (och Gratis! Ja, det är min gåva till er) Det känns lite pirrigt.
Jag har draperat fram flertalet egna modeller och mönster genom åren men aldrig egentligen skrivit ner hur jag gjort detaljerat på det här sättet.

Jag lovar er att det inte är svårt att sy en sån här kimono och jag hoppas verkligen ni förstår ritningen. Jag är självlärd sömmerska och har ingen utbildning i mönsterkonstruktion men jag har ritat mönstret så som jag själv skulle förstå det. Mönstret har en egen hashtag #annaneahkimono som ni gärna får använda om ni syr den. Då kanske man i framtiden kan se fler variationer på kimonon och få inspiration och tips från andra. Nu kör vi!


Min kimono är fotlång, har fladdriga långa ärmar, knyts omlott i ryggen och är sydd i viscose. Jag älskar viscose! Det är skönt mot huden, lent på ytan, gjort av naturliga material och har en fin tyngd.
Jag använde dels där här mönstrade tyget och dels ett enfärgat tyg. Båda kommer från Ohlssons tyger. Båda är 140 cm breda och jag använde 1 meter av det blåa och 3 meter av det blommiga. Använder du smalare tyger får du kanske rita om och dela upp mönstret något.


Så här ser instruktionen för mönstret ut. Klicka för att förstora den. Det här är grundmodellen för kimonon och jag valde att skriva på engelska för att fler skulle kunna förstå. Jag kommer visa senare hur man kan rita mönstret för att får ärmarna i annan färg.

Storleken är mina egna kroppsmått och dessa står angivna i mönstret. Modellen kan passa både lite större kroppar och lite mindre utan att ändras. Jag rekommenderar oavsett att du syr en testmodell först, en sk toile. Längden är lätt att anpassa (C i ritningen). Som du ser är även ärmlängden specificerad (B) så att du även kan anpassa den efter din smak.

Klicka för att öppna mönstret som en PDF!


För att enklare och mer pedagogiskt kunna visa er arbetsgången skrev jag ut ritningen i 200% och sydde en miniatyrkimono. Eftersom det är ganska stora tygstycken är det enklare att hänga med i mindre format då man ser sammanhanget. Några exempel jag visar är också från den riktiga kimonon, exempelvis skärpet.
Observera att sömsmån på 1 cm ingår i mönstret ovan men i själva miniatyrkimonon är sömsmånen av naturliga skäl något större och inte skalenlig.


Mönstret är symmetriskt så välj själv om du bara ritar halva mönstret och klipper mot vikt tygkant eller om du ritar hela. I princip kan du rita mönstret direkt på baksidan av ditt tyg men jag rekommenderar att du ritar det på mönsterpapper först. Lång linjal, måttband och tillgång till något med rät vinkel är bra att ha. Klipp ut alla delar som mönstret listar.


När du klippt ut fram och baksida lägger du dessa räta mot räta mot varandra och syr sidsömmarna och sömmen under ärmen samt axelsömmarna. Klipp några klipp med saxen i det runda partiet vid ärmhålan. Annars blir det svårt att få det snyggt och platt när du pressar från rätsidan. Akta dig för att klippa för nära själva sömmen.

OM du vill ha ärmdelar i annat tyg så som i mitt exempel visar jag nu hur du ritar om grundmönstret.

På min fullstora kimono är det blå partiet på ärmen 10 cm brett och dubbelt. Välj själv om du vill ha det bredare eller smalare. Bestäm din bredd och markera det från ärmslutet och in. Lägg till sömsmån 1 cm. Klipp av mönsterdelen och markera gärna att ärmslut ska ligga mot vikt tygkant, samt vid behov, vad som är upp och ner på den nya mönsterdelen.


Klipp ut 4 stycken likadana delar mot vikt tygkant. (PS. sömsmånen i miniatyren här är som sagt inte skalenlig)


Sy ihop ärmdelarna två och två, räta mot räta. Pressa sömmarna.


Innan de sys på ser de alltså ut så här. Genom att dubbla och vika tyget får vi snygg finish och tyngd i ärmsluten.


Trä de lösa ärmdelarna räta mot räta på kimonons ärmdelar och sy ihop.


Jag overlockade mina råkanter och pressade dem inåt. Har du ingen overlock kan du använda vanlig sicksack.


Efter en runda med strykjärn ser det ut så här. Nu är ärmarna klara!


Nu är det dags för banden runt kimonons öppning och hals. Börja med att rita och klippa en svag rundning i bakstycket vid halsen. 


De långa tygremsor, 10 cm breda som du enligt mönstret ska ha klippt ut och pressat ner till hälften nålas nu fast räta mot räta runt hela framsidans öppning och hals.


Sy fast, overlocka/sicksacka råkanterna och pressa dem inåt.


Jag sydde sedan fast dessa kanter med en stickning så de håller sig på plats. Det blir prydligt på båda sidor.


Jag visar samma sak på den riktiga kimonon om ni inte hängde med. Jag sydde fast de pressade banden mot kimonons hela öppning.


Overlockade råkanterna och pressade dem inåt...


Och sydde sedan fast den pressade kanten pressad inåt med raksöm.


Nu har vi kommit så här långt.


När jag fållande kimonons nederkant vek jag bara upp kanten smalt två gånger och fäste med raksöm.


Undantaget var den blå delen av fållen. Här tog jag mig tid att sy för hand så det skulle bli osynligt från framsidan.


Då blir det så här fint. På det mönstrade tyget ser man ändå inte raksömmen. Glöm inte pressa alla sömmar platta under tiden du syr.

'
Skärpet när det är klart kommer se ut så här. Kimonon har en omlott-knytning som kan knytas både på fram och baksida. För att skärpet ska kunna löpa från insidan och ut måste vi öppna upp en av sidsömmarna lite. Vi återkommer till det.


Nu är det dags att göra skärp av de långa tygremsorna (vars längd du själv måste mäta fram, se instruktion i mönstret). Det beror ju på din kimonos längd. Pressa först ner dem till halva sin bredd. Sy ihop en kortsida och en långsida med 1 cm sömsmån.


Sen är det dags att vända rätsidan av skärpet utåt. En sådan här ståltrådskrok underlättar.


Sen måste vi stryka skärpen fina och platta. Det kan vara lite trixigt men det går. Den pressade sömmen ska ligga i skärpets kant och om du vill kan du sedan sy en stickning runtom så att pressningen håller.


Var de två skärpdelarna ska fästas är ungefärligt utmärkt på mönstret. Ta på din kimono och dubbelkolla skärpen så de sitter rätt innan du syr fast dem. Skärpen ska sitta precis nedanför där framstyckets v-ringningen övergår i rak kant. På ena eller andra sidsömmen under armvecket måste du också öppna upp sömmen du tidigare sytt ca 5 cm och fästa runtom så att skärpet som kommer från insidan kan ledas ut den vägen.

Så här fäster du skärpen. Först viker du in råkanten på skärpet mot den overlockade/sicksackade kanten. 


Sen syr du fast skärpet med små stygn för hand på insidan av kimonon. Försök att inte leda fästtråden ut mot framsidan på plagget utan bara i första lagret tyg.


Et voila! Ett stycke kimono. Nu är det bara att snöra in sig, hämta lite kaffe, en bra tidning/bok och sätta sig på verandan.


Jag och kalaskulan hoppas att ni hängde med. Det är verkligen en konst att förklara och skriva pedagogiskt och jag hoppas-hoppas-hoppas att jag lyckats så att ni själva kan sy en sån här. Jag skulle kunna bo i min dygnet runt om det gick och har redan planer på att sy flera. Det är nog faktiskt världens skönaste plagg och ganska stiligt också!


Om du och kimonon tar paus från varandra någon gång kan du sticka ett träskaft genom ärmarna och hänga den som prydnad på väggen :)Snälla fråga om ni tycker jag varit otydlig så går jag in och uppdaterar texten efter hand. Detta är en läroprocess för mig också. Blir ni sugna på att sy en egen kimono?
Och glöm inte tagga med #annaneahkimono om ni syr den så jag och andra kan få lite inspiration.
Trevlig helg, allihopa!

Detta inlägg är ett samarbete med Ohlssons tyger

Kommentarer

 1. Vilken jättefin kimono! Tack för det fina gratismönstret och de fina instruktionerna du visar!
  //Maria

  SvaraRadera
 2. Tusen takk for at du deler dette flotte mønsteret med oss! Det ser tydelig og helt supert ut. Nå ble jeg inspirert.... Jeg vil sy denne så snart jeg er ferdig med et par andre prosjekter jeg har på gang. Riktig god helg til deg også, du ser forresten smashing ut på bildene!!! Beste hilsen fra Solveig ;)

  SvaraRadera
 3. Tusen tack Anna! Ska sy en vacker kimono och skrota min gamla morgonrock som tidigare var ljusblå, men numera är mer grå än blå....

  SvaraRadera
 4. Anna, this is beautiful! I was looking all over for something like this the first time I was pregnant - I wanted something pretty to wear in the hospital after the baby was born, as well as around the house. You will get so much use out of this once your baby comes. I might try to make this as well - since I'm pregnant again and due about the same time as you ;)

  SvaraRadera
 5. Så fin! Gillar framförallt att den knyts omlott. Jag blir knäpp på vanliga kimonos/morgonrockar som bara glipar hela tiden.

  SvaraRadera
 6. Vilket proffs du har utvecklats till Anna, underbart!

  SvaraRadera
 7. Anna, This is pretty awesome!
  I have just the perfect fabric!! <3
  Mon

  SvaraRadera
 8. Wow! tar du emot beställning? :)

  SvaraRadera
 9. Oj superfin. Smart lösning med knytningen. Jag hatar också kimonos som glipar. Och jag gillar att den är lång. Superfin!

  Jag har en fråga. Jag är ganska lång och har långa armar. Vad tycker du är en lagom lång ärm? Som är praktisk. Jag vill inte ha ärmen i morgonkaffet men den får heller inte vara för kort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du gör ärmen så lång som strax under halva din underarm så borde du slippa kaffedopp och ändå ha en snygg ärm :)

   Radera
  2. Tack! Fintyget är inköpt. Sjukt peppad nu :)

   Radera
 10. Googlat efter mönster till en retro "dressing gown/robe" eller vad man ska kalla det, och ramlade in här igen bakvägen :) Du som har koll på sömnad, du har inte sett mönster till en sån här till salu någonstans: http://www.bilddump.se/bilder/20170607163042-62.20.254.198.jpg ?
  Antar den är ganska enkel egentligen, men lite nybörjare och osäker på hur man får till vidden (kanske dela upp med en skarv i midjan och göra som en klockad kjol i nederdel?)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg