Hur man får större bilder i Blogspot

Detta är ett sätt. Det finns flera.
Sedan detta skrevs har jag gått över till att använda Windows Live Writer. Där kan du skapa hela blogginlägget lokalt, ungefär som ett worddokument och sen publicera allt när det är klart. Mycket bättre. Du kan ställa in hur stora bilderna alltid ska vara samt lägga till olika ramar om du vill.
Det finns säkert något motsvarande för en Mac.


Jag var ganska frustrerad med Blogspot i början. Bilderna blir aldrig så stora så jag ville ha dem. Jag störde mig också på att bilderna på högkant blev smalare än de på bredden. Det gav en ful ojämn siluett.

Dessutom hamnar alltid bilderna högst upp i inlägget och inte där markören är. Helt ologiskt.

Nåja, är det fler som känner igen sig så visar jag här hur man kan få precis så stora bilder man vill och en arbetsmetod för att komma runt blogspots bildplacering. Den innefattar en liten html-rad men den lär man sig snabbt, även om man inte är webbutvecklare.

Steg 1: Är förstås att göra alla bilder lika breda oavsett om de är liggande eller stående. Jag använder Photoshop men det finns förstås andra program också.

Visar här snabbt hur det går till om det är någon som inte vet det redan.
Högerklicka på listen av bilden och välj Image Size. Ställ in den breddstorlek du vill ha. I mitt fall är alltid bredden 512 pixlar. Den bredden passar för den layout jag har på min blogg.Jag använder SAVE FOR WEB-funktionen och JPG HIGH som förinställning när jag ställt in bredden.

Steg 2: Importera alla bilderna i Blogspot precis som vanligt. Ta in alla på en gång som du tänker använda innan du ens tänker på att skriva någon text.

Steg 3: Högerklicka på en bild och välj Öppna i ny flik. Bilden öppnas då upp i rätt storlek (den storlek du valt att spara den i). Passa på att öppna upp alla bilder du ska använda i nya flikar så går det snabbt sen.Här ser du bildens adress. Högerklicka på bilden i nya fliken och välj Egenskaper (om du har Internet Explorer). Kopiera Adress (URL) (kopiera = Ctrl C) och stäng ner fönstret igen. Om du använder Firefox finns Kopiera bildadress som ett direktval när du högerklickar på bilden.Steg 4: Nu kan du radera alla bilder som Blogspot öppnat i ditt blogginlägg. Radera även all kod som blir över i Blogspots flik Redigera HTML. Blgospot är bra på att skapa en massa slaskkod. Nu ska sidan vara helt tom.

Steg 5: Nu kan du i ordning börja lägga in ditt blogginnehåll. Här kanske du skriver lite text och så är det dags för en bild. Du kan stanna på fliken Redigera HTML tills vidare.

Som ni ser på bilden har jag nu lagt till en liten kodremsa som är nyckeln till allt. Lär er den utantill. På mig sitter den i muskelminnet.
Den måste stå exakt så. Det är mellan situationstecknen adressen till bilden ska klistras in.I mitt fall blir koden så här:


Om ni nu växlar över till Skrivlägesfliken i Blogspot ser ni att bilden ligger där i exakt samma storlek som ni sparade den i.Och så här ser bilden ut i sin helhet.Tada!

Ok, hoppas det var pedagogiskt nog. Det verkar nog krångligare än vad det är. Men vill man ha mera kontroll på sin bloggs innehåll kan det vara värt besväret.

Hej hopp!

Kommentarer

 1. tack för denna! jag har funderat och gnällt länge på bildernas storlek, men nu skall det bli ändring, tack tack tack! :D

  SvaraRadera
 2. Jag irriterade mig också på att bilderna blev små men efter lite googlande fick jag reda på att det funkar om man lägger upp bilderna på till exempel flickr först.
  Sen kopierar man bara koden och klistrar in i inlägget, precis som du gjorde.
  Blogspot är inte helt bra alla gånger.

  SvaraRadera
 3. Eller också använder man sig av Windows Live Writer! Ett måste i bloggvärlden. Ladda ner, lägg till din blogg och skriv dina inlägg direkt i programmet, förhandsgranska och sedan är det bara att publicera! Jätte enkelt. Jag lovar!

  SvaraRadera
 4. åh, tack tack tack!!! undrat över detta så länge. har fixat det på ett annat sätt tidigare, men detta var mycket mer simpelt. grymt!

  SvaraRadera
 5. Åh nu hittade jag svaret. Hade jag gett mig lite till tåls hade jag sett det snart =) Tack så mkt! Detta var mkt hjälpsamt!

  SvaraRadera
 6. Tack för hjälpen! och för att du tog dig tid :)

  SvaraRadera
 7. Jag bugar och bockar för detta tips! Har varit så irriterad över små liggande bilder! Tack.

  SvaraRadera
 8. herregud. TACK SNÄLLA! har haft suddiga bilder så länge nu och det här hjälpte verkligen!

  SvaraRadera
 9. Tack för jättebra inlägg och tips! Detta har plågat mig länge, men nu jävlar går jag upp i format!

  SvaraRadera
 10. TACK! Har undra över detta sedan jag startade min blogg! Tack, tack, tack!

  SvaraRadera
 11. Stort Tack, har irriterat mig som bara den på detta!!!

  SvaraRadera
 12. Tack för tipset. Det ska jag genast försöka mig på.

  SvaraRadera
 13. Tack! Äntligen får jag till det med bilderna :)

  SvaraRadera
 14. Hej! Inser att det var väldigt längesen du skrev det här inlägget, men det känns ändå i dagsläget högst relevant för mig! Är så leds på att mina bilder inte blir bra på bloggen, de blir ju bra på kameran och på mobilen. Jag laddade faktiskt ner windows live writer och tycker det verkar supersmidigt! Dock hittar jag ingenstans där jag kan redigera tidigare inlägg på bloggen, det kanske inte går från wlw. Den stora frågan är dock hur jag ska lösa det här med mobilbilderna som bli sååååå små och av dålig kvalité (trots en helt ok mobilkamera) Finns det något sätt att lägga in bilderna via mobilen, eller måste jag få in dem från mobilen, till datorn, för att sedan ändra storleken och sen lägga upp i originalstorlek????!!!
  Nu blev det många frågor. Är grymt tacksam om du har lite svar till mig!
  Mvh Anna

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg