Målning och renovering del 1

Som ni vet så är jag tidsoptimist. Jag trodde inte det skulle ta fullt så lång tid som det tagit att göra mitt lilla sommarprojekt. Riktigt klart är det inte ännu…

Här kommer ett mastodontinlägg.

Att halva huset skulle målas var ju klart redan i våras. Halva huset eftersom det är både stort och högt och det kändes som en rimlig avgränsning både i tid och inte minst ekonomiskt. Målningen var ett gediget arbete eftersom all färg skulle bort innan målningen skulle ske. Alltså skrapas ner till trärent. Det fanns många lager färg som flagnat i olika utsträckning. En skön blandning av plast och oljefärger.  Stengrunden hade både spruckit och en gång målats med plastfärg ( #helgerån).  Stentrappan hade sedan huset byggdes 1902 verkligen satt sig och sjunkit ner. Lägg därtill en veranda som på pappret bara skulle skrapas och målas men som visade sig vara i riktigt risigt och ruttet skick. Många av ribborna med snickarglädje skulle behövas bytas ut mot nya.

Som tur är har jag en far som har både har skog och virke samt tid och engagemang att hjälpa dottern sin. Och min äldste bror är lika välsignat snäll och hjälpsam. De har varit här många dagar under sommaren. Lägg därtill min snälla mamma, för övrigt murardotter, som hjälpt till att laga stengrunden och en massa annat. Eftersom min man var inne i en arbetsintensiv period var det jag själv tillsammans med bror, far och mor som var kärntruppen.

Ungefär så här såg verandan ut…

husarbetet1husarbetet2

Och detta vara bara på ytan. Under färg och brädor var det ännu värre. Murkna pelare och ruttna bjälkar. Pandoras ask var vidöppen. Vid det här laget blev det ganska tydligt att själva målningsmomentet låg längre fram i tiden.

husarbetet7
Lite skrämmande var det när motorsågen plockades fram och vi sågade av både bjälkar och pelare…

husarbetet9husarbetet10husarbetet8husarbetet11

Några bjälkar fick alltså bytas ut och det blev stadig och tålig ek som ersatte. Tungt och massivt. Bit för bit pusslade vi ihop gammalt med nytt.

husarbetet12
Jag åt många glassbåtar som istället för att äta riktigt mat var en snabb och “näringsrik” lösning i arbetet.

husarbetet3
Och ungefär så här snygg var jag varje dag. Funktionellt klädd.
Ps. Linojekitt, inte snor på högra bilden. Jag har varit snorfri och frisk på alla sätt.

husarbetet6husarbetet5
Ungefär parallellt med verandaarbetet pågick färgskrapningen. Värmepistoler och en speed heater gick varma.

husarbetet4husarbetet24husarbetet27
Och parallellt med det sågade jag ut ny snickarglädje och renoverade den gamla som gick att rädda . Jag hade ett stort partytält utomhus som mitt arbetsrum vilket gjorde att jag kunde jobba även under regniga och heta dagar. På högra bilden ligger den nya utsågade ribban i mitten och de gamla renoverade på varsin sida. Jag blev god vän med sticksåg, borrmaskin och slipmaskin.

husarbetet16husarbetet34
Sen var det ju det där med stentrappan som säckat ihop. Med en grävmaskins hjälp lyftes några stenar bort och under murades nya fundament på plats som gjorde trappan mindre skev. Här var min bror och far nyckelpersoner.

husarbetet13husarbetet38
Min bror är världens bästa snickare trots att han egentligen är mekaniker. Han tillverkade övriga element till verandan som behövde bytas ut och självklart likadana som originalen. Bland annat nya stolpar och smarta fästen för dessa.

husarbetet18husarbetet22husarbetet21
Några minuter i hängmattan hann jag med i sommar. Knas krävde det.

husarbetet35husarbetet36
Allt eftersom förarbetet blev klart på de olika ställena målades ny färg på. Linoljefärg från Ottossons Färgmakeri. Jag ska sjunga linoljefärgens lov en annan dag för er som inte redan vet hur fantastisk den är både till sitt utseende och sina vårdande egenskaper.

husarbetet29husarbetet31
När alla delar till verandan blev klara och grundmålade kunde verandan monteras ihop igen. Jag var ytterst aktiv med penselarbetet och blev en expert på att även måla ansiktet på mig själv.

husarbetet40husarbetet52husarbetet41

Jag skiftade färg inuti verandan. Det översta som tidigare varit grått blev vitt och det nedersta som tidigare varit vitt blev grått. Verandan blir tydligare i helheten när den är vit inuti och det blev mer tidstroget.

husarbetet42
husarbetet50
Även plankorna på verandagolvet byttes ut. Från tråkigt impregnerat virke till breda plankor i Al som har en ljust rödaktigt färg. Det är är grundoljat just nu och kommer också att behandlas med en genomskinlig tjärolja som gör träet tåligare. Plankorna kom från pappas skog och jag slipande dem lena och runda i kanterna. Det blev så himla vackert.

husarbetet43husarbetet44husarbetet33

Målningsarbetet med verandan var en riktig tidsslukare. Alla frön och småflugor som flög runt med vinden fastnade i färgen vilket gjorde att jag blev tvungen att klä in verandan i tyg. Där i min tygkoja kunde jag måla i lugn och ro och ja, jag förenade nytta med nöja och kollade på pratig film samtidigt. Pratig film (som man också sett tidigare) kräver inte att man kollar hela tiden.
husarbetet46husarbetet49husarbetet51
Vilken färg fönsterbågarna skulle få gav mig mycket huvudbry. Eftersom jag hittat gröna gamla fönsterbågar på vinden blev grönt första alternativet men först när jag redan målat några fönsterbågar gröna samt diskuterat med en byggnadsvårdsexpert insåg jag att det inte skulle funka. På nåt sätt klickade det inte med övriga huset. Det må ha varit gröna fönsterbågar en gång i tiden men vilka övriga färger var som kompletterade den gröna färgen är svårt att se på ett svartvitt foto. Jag fick alltså utgå efter de färger jag redan målat huset i. Så det blev samma blåa färg som dörren in till logen. Hardebergablått från Ottossons sortiment. Det harmonierade bättre med den mellangrå och gräddvita tonen jag valt till allt annat.
Min brors gamla pickup var den perfekta byggnadsställningen när det skulle målas fönster.

husarbetet48husarbetet47
En del målning återstår. Fönsterbågarna och överdelen på verandan få ett färglager till. Dessutom ska smidesräcket vid stentrappan både skrapas rent, slipas, rostskyddas och målas. En massa elkablar på huset som just nu hänger lösa ska grävas ner i marken istället för att fästas på de nymålade väggarna igen. Verandagolvet ska oljas några gånger till och så vidare. Det är inte över än…

Ja, nu vet ni vad jag pysslat med i över två månader nu.
Det är skönt att så mycket är slutfört. Nästa sommar tar vi tag i andra halvan på huset. Där finns ingen veranda att renovera och färre fönster. Puh.

Kommentarer

 1. Hejsan AnnA!
  Oj, oj, oj. Vilket mastedontjobb ni har gjort! Men vilka kloka materialval och arbetsmetoder. Ett helt fantastiskt noggrannt arbete ni har lagt ned. Bra, det har ni igen. Ni har gjort det de flesta bara pratar om, men borde göra. Kört ner det till trärent. Vad fint det har blivit! Det är sagolikt fint! Mina föräldrar var också tusenkonstnärer som dina. Du må tro att jag saknar dem. Både vid min sida och deras kunskap, klokskap. Så fint!!!

  SvaraRadera
 2. Oj Oj vilket jobb ni har gjort! Men det blir riktigt vackert.

  SvaraRadera
 3. Jag älskar verkligen verandagolvet, vilken skillnad! Jag har saknat dina inlägg men förstår nu att du har haft en hel del annat att pyssla med. Det är kul att se resultatet. Kram!

  SvaraRadera
 4. Hujjedamej! Bra gjort!
  Vi har också målat hus i sommar. Bara en liten del av ena sidan av ett radhus men ändå. Jobbigt! Så heja er!!

  SvaraRadera
 5. Wow, vilket jobb! Det blir ju så bra! Önskar att jag också kunde måla med linoljefärg, men här får vi köra med luktfritt då jag är allergisk. Är SÅ glad att det numera finns sån färg till allt. Det var inte roligt tidigare när man fick rymma hemifrån....=)
  Må så jättegott!
  Kram Kram Miriam

  SvaraRadera
 6. Stående ovationer! Helt fantastiskt vad ljuvligt då ni riktigt och rätt tar vara på ett gammalt hus. Och vad ni arbetat, o säkert mycket nöjt gått å lagt dig efter allt fysiska arbete :) Tummen upp!

  SvaraRadera
 7. Vilket fantastiskt arbete ni lagt ner på huset, underbart att kunna göra allt själv tillsammans med familjen.
  Du är verkligen en tusen- konstnär, jag är full av beundran över alla dina färdigheter.
  Tur att lllle Knas lurat dig till en o annan vilopaus :)

  SvaraRadera
 8. Bra jobbat och gratulerar till ett "nytt" hus! Ser fram emot att du kommer tillbaka till bloggen. :)

  SvaraRadera
 9. Skriver detta åtta år för sent – men så imponerad jag blir av ditt arbete! (Hamnade här efter googling på Degebergagrönt som vi också strax ska använda – och en provburk Hardebergablått finns också i målarskåpet...)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg