Krönika 4 – i sin helhet

krönika-oktober

Jag sjunger loppisens lov!
Majoriteten av alla möbler i mitt hem är köpta på loppis och få saker kan få hjärtat att slå fort av spänning som en bra sådan. Från idrottsföreningarnas storloppisar om somrarna till de små vägloppisar som man hittar när man är ute och kör. Det är nog ett av mina favoritnöjen på helgerna. Fördelarna är dessutom så många.

1. Priset! Att komma hem med en fin emmastol för 50 kronor eller ett skrivbord för 20 kronor känns som att ha vunnit på lotto. Alla får lov att känna sig lite välbärgade och slösaktiga när det gäller loppis eftersom det är så billigt. Tröttnar man på det man köpt är det bara att låta den gå vidare i loppiskarusellen. Tids nog älskas prylen av någon annan. Eller så kan man med enkla medel piffa till den med lite ny färg eller en ny klädsel.

2. Kvalitén och hantverket! Har en gammal pinnstol redan klarat av femtio år kommer den förmodligen hålla femtio år till utan problem. Förr byggdes grejer för att hålla och vara tåliga. Och tidens tand på en gammal och älskad möbel är enbart charmig.

3. Det historiska! Jag är särskilt förtjust i grejer med en historia. Jag har exempelvis en gammal köpmansdisk från 60-talet. Den har en gång stått i en butik och har glasfront och många lådor på baksidan. I den förvarar jag tapetrester, omslagspapper, tejp, lim, pennor och allt annat material jag använder. Jag blir glad av att kunna se det exponerat där bakom glasskivan. Det gör det enkelt när pyssellusten kommer på besök. Dessutom är den ju ett kulturarv som bevaras.

4. Det personliga! Ett hus med enbart inredning från de stora inredningskedjorna blir sällan särskilt personligt, tvärtom ganska kallt och tråkigt. Det är när man börjar blanda och mixa som jag tycker det blir verkligt intressant. Och det är först då det kan bli unikt.

5. Konsumtionsaspekten! I en tid då vi konsumerar allt mer och mer kortsiktigt är second hand och loppisgrejer ett klimatsmart alternativ. Det är hoppfullt att att loppis-, secondhand och vintage är så trendigt just nu. Det bådar ju gott inför framtiden.

6. Förströelsen! När den första jagande känslan lagt sig, när den första stressade överblicken är utförd. Då är det väldigt vilsamt att stryka runt bland loppishyllorna och titta, lyfta, känna, utforska, öppna och dra ut lådor. En tunn kopp med guldkant, en mjuk soffa i sammet, en gustaviansk stol med utskuren träros på ryggen eller en len vas med handmålade blommor. Det finns något nästan sensuellt över det. Det är dessutom fantasieggande att fundera över var möbeln började sin resa genom tiden och var den kommer att hamna.

7. Jakten! Ibland är det faktiskt så att jakten är mer central än det faktiska fyndet och så kan det få vara. Den kicken är lika god som någon annan.

Publicerades i tidningen Sydöstran den 17 oktober, 2012

Kommentarer

Populära inlägg