Svaren: Frågestund om sömnad

Ja, det tog ett tag att knåpa ihop alla svaren eller rättare sagt få tid och ro till det. Och dessutom har Windows Live Writer hängt sig ungefär efter varenda mening, trots ominstallation…
Nu kör vi!

Lina:
Jag undrar bara var man får tag på en sån där Mumin-sax!!! Åh, vad fin! Vill haaaaaa!!!

Hej Lina. Ja, älskar den saxen också. Det är en gåva från vänner i Finland så jag vet inte var just denna är köpt. Den finns nog där muminprodukter finns. Antingen på nätet eller på flygplatserna taxfree-avdelningar. Det är en Fiskars-sax.
Här finns ett ställe som säljer dem (http://www.muminboden.se/saxar/muminsax-muminmamma.html)
Sök på muminsax +fiskars så hittar du säkert fler ställen.

somnad2

Anjelica:
Har du något bra tips på mönster till överdelar och skulle du kunna rita av och kanske skanna in mönsterdelarna på den båturringade överdelen du räddade från en klänning? hoppas du vet vilken jag menar, den där klänningen inte gick att rädda men lever vidare i mönsterdelar som du sytt andra klänningar av.

Annika: Skulle också hemskt gärna vilja få tag i det där mönstret!
Emilia: Jag med. Så galet fint.

Jag kan ge er tips på ett annat mönster som liknar detta. Jag tror inte ni anar riktigt hur mycket tid det skulle ta att göra det ni begär. “Bara rita av och scanna in”. Och då blir det ju dessutom bara i en storlek. Jag är varken mönsterkonstruktör eller någon som skalenligt på ett enkelt sätt skulle kunna skapa en sådan PDF inom vettig tidsram.
Här är alltså ett mönster som är i stort sett snarlikt och dessutom finns i flera storlekar. Till får du dessutom mönster till en stilig kappa. Ett bra köp alltså.
Jag vill tillägga att det är bara överdelen som jag använder i det tillvaratagna vintagemönstret. Kjolen brukar jag knåpa ihop på fri hand.
Vintage Vogue V8875

somnad1 

Froding:
Jag tror se att du använder en Bernina symaskin, men har du även någon mer symaskin?
Har du flera extra pressarfötter? Fållvikare etc.
Använder applikationssax?
Har du sett Craftsys kurser med Gerthe Hirsch?

Hej! Jepp, jag använder en Bernina 1008, en ny mekanisk symaskin som har det mest av det jag behöver i funktionsväg. Den är manuell i det mesta och det gillar jag. Jag gillar hantverket i det. Dessutom går den jäkligt fort vilket var den största anledningen att jag valde just den. Den verkar vara en klassiker som många i syvärlden gillar. Ser inga direkta nackdelar med den alls. Det är en trotjänare som kommer hålla hela livet om jag sköter om den.
Jag har min gamla billiga instegsmaskin Bernette 55 kvar som jag sydde på i många år utan problem. Den gick bara så himla långsamt. Har inte bestämt än om jag ska sälja den eller ha den som reserv eller lånemaskin när vi är fler som syr här hemma.

Jag har de syfötter till den som följde med när jag köpte den. Har inte blivit av att jag skaffat fler. Det jag tänker köpa är i så fall en fot för att sy i osynliga dragkedjor.
Fick slå upp vad en applikationssax är och nej, en sådan har jag inte :)
Jag har inte sett Gertie’s kurser på Craftsy men jag följer Gertie på bloggen och har hennes bok.

Nästa investering i sykammaren är en overlockmaskin men när det blir återstår att se.

 sysy2

Maria:
Jag undrar hur du tänker när du KLIPPER I ETT MÖNSTER?! För mig är det absolut förbjudet! Jag tänker att man kanske vill sy en annan storlek vid ett annat tillfälle (till någon annan eller för att man själv ändrat form). Eller så kanske man vill ge bort/låna ut/ sälja mönstret? Bara undrar, alla gör vi ju olika :-) Älskar för övrigt allt du syr! Önskar jag hade tiden själv - men den har flytt i och med att tre barn kommit till.
Maria

Hej Maria.
Jag köper inte nya mönster för att i första hand andra ska använda dem, utan för att jg själv ska göra det. Den tiden det tar att rita av och klippa ut mönstret på nytt lägger jag hellre på faktiskt sömnadsarbete. Om det rör som om en storleksförändring ett snäpp upp eller ner kan jag nästan rita om det på fri hand. Jag syr i stort sett bara till mig själv och tar inte upp beställningar från andra heller. Absoluta förbud finns inte i mitt syrum. Det är en frihet jag unnar mig som självlärd :) Däremot skulle jag aldrig klippa i gamla vintagemönster men oftast brukar de bara finnas i en storlek färdigutklippta i sitt paket.
Och om jag redan hade lite tid pga tre fina barn skulle mönsterbevarandet för eftervärlden ligga ännu längre ner på min prioriteringslista. Var och en gör på sitt sätt och det är underbart. Det är frihet.
Tack din uppmuntran.

 crazyBlueDress3

Övriga frågor jag får ofta kommer här:

Försörjer du dig på sömnad? Syr du på beställning?
Nej, jag försörjer mig inte på sömnad utan gör det bara för min egen skull. Jag tar inte heller beställningar på kläder. Det tar rätt många timmar att få en klänning klar och för att få vinst på det skulle klänningen bli ganska dyr. Dessutom finns ju andra krav på finish och finess om man ska sälja kläder som kostar så mycket.
Jag syr för att det ger mig lugn, ro, glädje och fina klänningar i garderoben. Klänningar som man inte kan hitta någon annanstans. Unika plagg som är helt anpassade efter min kropp och stil. Jag gillar dessutom hantverket och att kunna själv! 
Sen finns det ju en politisk aspekt i det hela också. Hur mycket tror ni sömmerskorna tjänar på exempelvis H&Ms plagg? Och vilka arbetsförhållanden har de i fabriken? Jag handlar fortfarande på exempelvis H&M men väldigt mycket mindre än jag gjorde tidigare. Mina egna kläder är faktiskt roligare!

rutiga4

Var köper du dina mönster?
Jag brukar köpa mina mönster (Butterick, Vogue och McCalls) direkt från USA. [länk]
På min Facebooksida tipsar jag om när det har rea [länk] vilket kan vara skäl nog att gilla den. Frakten är förhållandevis dyr till Sverige (25 dollar för 1-6 mönster sen dubblas det...) men om ett mönster bara kostar drygt $1.88 styck under rean (mot ordinarie ca $17) är det snabbt intjänade pengar om man köper ett gäng. Och det är fortfarande billigare än vad svenska återförsäljare kan sälja dem för.
Så håll utkik efter rean! Leveranstiden brukar vara en vecka och svårighetsgraden på mönstret brukar stå på mönstret.

Även Simplicity och New Look-mönster reas ibland. Det gäller att hålla utkik ibland.
[http://www.simplicity.com/c-144-patterns.aspx]

Jag har i perioder prenumererat på tidningen Burda Style men dels tycker jag deras instruktioner är svåra att följa och dels tycker jag bara en förhållandevis liten del av mönstren de har är fina.
Jag brukar kolla om det finns något vettigt i kommande BurdaStyle exempelvis här: [http://ooobop.com/2013/02/22/ooobop-review-burda-style-march-2013/]
Och gäller det bara något enstaka mönster jag vill ha kan jag hellre köpa det styckvis här: [http://www.burdastyle.com/pattern_store]
Med facit i hand kan jag dock säga att jag väldigt sällan syr med Burdas mönster.

bluedress4

Det var nog alla frågor. Har ni fler kan ni väl skriva dem i kommentarsfältet.

Kommentarer

 1. Hej där! Tack för att du svarade på frågan om Mumin-saxen. Ska verkligen skaffa mig en sån. Kom på en fråga till när du nämnde att du planerar att skaffa en overlock-maskin. Hur gör du i nuläget om du syr i jersey/trikå för att inte tyget ska dra sig? Använder du någon särskilt pressarfot eller så? Tänkte beställa lite jerseytyger från Stoff & Stil inom kort, men är rädd att det ska vara svårt att sy i, med en vanlig maskin.
  Vad roligt det var att läsa krönikan om katt-rutinerna. Mina (6) katter har också sina rutiner och framförallt innan läggdags är det rena galoppbanan här i huset. Sen kommer de till ro och lägger sig på sina olika favoritplatser och sover ända tills de hör att jag vaknar nästa morgon. Då är det full rulle igen tills de fått frukost. Älskar dem så jag kan spricka! Nu är det läggdags så jag gör mig beredd på kvällens galopp ;)
  Ha det gott! Kram, Lina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen. Jag syr väldigt sällan i trikå överhuvudtaget. Och de få gånger jag gjort det funkar det med maskinens söm för det. Och så ska man inte sträcka tyget när man syr det. Man får låta maskinen mata det genom nålen själv. Men min erfarenhet för övrigt är ganska begränsad inom trikån.
   Roligt med katter. Och du har 6 stycken :) wow!
   Ligger alla i sängen med dig?

   Radera
  2. Tack för tipsen! Vad gäller katterna så brukar det för det mesta bli så att två eller tre av dem sover i sängen hos mig. Jag ligger alltid och läser en stund innan jag släcker och då händer det att nån mer vill vara med och mysa och få lite gos innan de går och lägger sig för natten. Fyra av katterna (Bobo, Stella, Bison och Boston) är syskon och nyss fyllda 8 månader. Hade inte tänkt att alla skulle bli kvar (de föddes i somras), men så har det blivit. Jag bor själv och dessutom stort (7 rum och kök) så det finns ju gott om plats och nu när jag vant mig vid att ha så många så måste jag säga att det är otroligt kul att följa dem och se hur deras olika personligheter växer fram. De är en blandning av Norsk Skogskatt, Siames och Helig Birma och otroligt sociala. Deras mamma, Signe, är fem år och är dessvärre inte helt nöjd med att alla ungarna är kvar i boet, men jag hoppas det ska lösa sig. Just nu fräser och morrar hon åt dem mest hela tiden och vill helst vara ute. Sen har jag en katt som heter Maja som är 8 år. Hennes syster, Wilma, försvann förra sommaren och dessutom dog min hund Ellie under samma period, och det är en stor anledning till att alla kattungarna blev kvar. Jag klarade helt enkelt inte av tanken på fler avsked. Nu är vi som Familjen Annorlunda, fast med katter istället för barn (och så jag då);) Jag har en Berner Sennen-hund också vid namn Maggie. Jobbar hemma (som översättare och sångpedagog) så djuren är mina arbetskamrater. Sämre kollegor kan man ha ;) Ha en fin kväll! Kram, Lina

   Radera
 2. Hej!
  Tack för svar i mönsterklippfrågan! Såklart tänker du rätt och ja veeet att jag borde vara lite mer avslappnad i frågan. Får jobba på det. Beställde förresten några mönster från Vogue förra gången du tipsade om deras rea på instagram. Fortsätt gärna tipsa där för det fanns ju oändligt mycket fint. Hoppet om att hinna sy igen lever i alla fall.

  Maria

  SvaraRadera
 3. Oh toppen med mösntertipset! Jag har letat en hel del efter liknande men inte riktigt hittat något som falligt mig i smaken (mönsterdjungeln är ju enorm!) Tack så mycket! Precis som du säger så tar det en hel del tid att rita, pussla och scanna :P

  SvaraRadera
 4. God morgon!
  Tack för att u svarade, och jag konstaterar att dubsyr och jag köper prylar ;-)
  Är lite prylnörd och illar att omge mig med bra tillbehör. Har fortfarande inte fått min applikationssax men väntar med spänning! Mitt syrum är nu under renivering så mina maskiner är nerpackade. Jag har tre maskiner: Bernina QE440, Husqvarna overlock och Husqvarna Rose( den har jag för att brodera med)
  Nu laddar jag ör en att sy en "riktig" klänning och lite linnekläder.
  Hej så länge!!/Marianne

  SvaraRadera
 5. Ps/svårt att se felen på en Ipad. Går inte att justera, grrrr

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg