Nysytt! Den gråa lökkappan

Lökkappa?! Ja, mönstret (Onion 1041) testade jag för första gången nu och det kommer från danska företaget Onion. Det var säkert 2 år sedan jag köpte det och först nu kom jag till skott!
Ulltyget har legat i mina gömmor länge och köptes sig i tygaffären här i stan. Den, som till min stora sorg numera är nedlagd...


Originalmönstret är ganska enkelt. Det finns varken fickor, slag eller foder med i beskrivningen.
Jag sydde först ihop kappan som den var skriven men gjorde den något längre. Första provningen blev en stor besvikelse. Den där rynkningen i midjan i kombination med ett mellantjockt ulltyg var verkligen inte smickrande. Så jag sprättade bort underdelen igen och gjorde om! Av erfarenhet har jag lärt mig att lagda veck passar mig bättre. Jag provade mig fram till veckens placeringar.


Jag ritade om infodringarna och anpassade dem för foder i ljusblå satin. I övrigt är kappan inte extrafodrad för värmens skull. Den är tänkt som en höstkappa.
Klänningen har jag inte sytt. Den är vintage 50-tal, köpt på 'Nasta' i Helsingfors.


Eftersom modellen är så enkel lade jag lite extra tid och omsorg på detaljerna. Jag sydde fina stickningar, dekorationssömmar som följer kragen och öppningen hela vägen runt. Tre stycken parallella sömmar.
Pin från Gilla Karlshamn!


En annan detalj jag adderade var slejf på ärmarna och i ryggen. En kappa utan slejf i ryggen är ofullständig, tycker jag. Slejfen på ärmen är fastsydd i ärmsömmen på ena sidan och drar ihop ärmvidden något med en knapp.


De svarta knapparna med ankare på hittade jag på loppis. Jag köpte en låda med blandade knappar och av just dessa fanns väldigt många. 17 knappar totalt användes till kappan och ändå har jag många kvar. Jag älskar loppis!


Första dagen jag använde kappan hade den inga fickor. Det tog inte långt tid att upptäcka hur värdelöst och opraktiskt det var. Väl hemma sydde jag genast på två fickor. Jag gjorde dem djupa och rymliga och sydde flera stickningar även på dem.


Kappan är numera inte alls särskilt lik ursprungsritningen. Utan alla detaljer hade jag nog inte varit så nöjd med den. Nu känns den väldigt gedigen och jag är glad att jag lade ner lite extra tid. Kommer jag använda onion-mönstret igen? Förmodligen inte. 


Det här blir förmodligen inte den enda gråa kappan jag syr. Jag har redan köpt tyg till en vinterkappa!

Kommentarer

 1. Vilken jättefin kappa det blev!!

  SvaraRadera
 2. Den var snygg den! Gillar mönstret och alla detaljerna du lagt till. En kappa utan fickor vill man nog inte ha. Grått är så snyggt och det passar i princip till allt.

  Då har vi ingen tygaffär i Karlshamn längre. När stängdes den?

  Kerstin B

  SvaraRadera
 3. Vilken fin kappa du har sytt.
  kram
  önskar Barbro

  SvaraRadera
 4. Den ser underbar ut!

  SvaraRadera
 5. Så otroligt duktig du är! Kul för dig att du är så grym på din hobby men väldigt synd om oss andra att vi inte får köpa dina fina skapelser :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg