Bildbomb om syrummet

Syrummet är i ständig förändring. Thomas var snäll nog att upplåta väggen där alla hans kavajer och skjortor tidigare hängde så nu har jag ännu mer plats för kreativitet. Nu har min butiksdisk från 40-talet flyttat dit. Jag passar på att bildbomba nu före jag stökar ner allt igen med trådar, tyg och damm.


Vi kollar lite närmare. Ovanför butiksdisken sitter stringhyllorna från Svenssons i Lammhult. Mot väggen står strykbrädan redo och på hyllorna står allt jag behöver för att pressa mina sömmar. I den röda kannan har jag vatten till ångstrykjärnet och den gula sprayflaskan innehåller även den vatten. Och så har jag en strykmojäng till när jag stryker ärmar. Om någon vet vad den heter får ni gärna upplysa mig.


Jag har kopplat strykjärnet till en sladd med en knapp som sitter lättillgängligt. Det är bara att trycka på knappen när man vill sätta på och det syns tydligt när knappen lyser och strykjärnet är på.


På hyllan står den här leksakssymaskinen. Så himla söt.


Jag har också en spargris till mynt som blir tygslantar. Vem som helst får lägga en slant i den, hehe.


I butiksdisken finns lite allt möjligt. Två stora lådor är vigda åt modemagasin från 40-talet. Damernas bland annat. Bra när man behöver lite inspiration. Bilderna och färgerna är otroligt vackra.


Spegeln är bra när man provar. Runt spegeln en ljusslinga från IKEA.


En av mina samlarskatter är den här butiksdisplayen för trådrullar. Den fick jag av en gullig dam som ägde en syaffär strax före hon gick bort. Hon tyckte jag skulle ha den.


En annan är den här knappbyrån. Den kommer från en nerlagd syaffär och stod orörd 25 år i ett garage före ägarna bestämde sig för att sälja den på Blocket för 800 kr. Jag är så glad att jag hann först och fick köpa den. I den fanns nämligen knappar i alla färger och väldigt många knappar i glas. När jag hittar nya vintageknappar hamnar de där också sorterade i färg.


Till vänster om spegeln har jag min arbetsplats. Bordskivan är en köksskiva med röda ben från IKEA. Där ryms både två symaskiner, datorn med film och så har Snoddas sin plats där. Han ligger där i fönstret och kollar på fåglar, mig eller så slappar han. Både skåpet, rullvagnen och den lilla byrån under skrivbordet kommer från IKEA. I den platsbyggda garderoben finns mönster och tyger.


Mitt ständiga sällskap.


Radion från Roberts skvalar när jag inte kollar på film och den lilla glasögonbroschen fick jag av Lisbeth Stålborg, från juryn i Hela Sverige Syr.


Även namnskylten är ett minne från programmet.


På skåpet står korgar med tygrullar i. Kommande projekt och ett gäng blivande klänningar alltså. Spegeln i dörren gör att rummet känns större. Rummet är ju också klädkammare.


En av väggarna har en avvikande mera neutral tapet med fyra knoppar från House doctor. Perfekt när man ska på en resa för att få lite överblick före man packar väskan och dessutom tacksam när man bara vill omge sig med lite härliga klänningar. På en tavellist har jag några av mina vintagehattar.
Mattorna kommer från Indiska.


Jag har också gamla resväskor som förvaring för tyger. I dessa har jag "skräptyger" jag använder när jag syr provmodeller av plagg.


Från spegeldörren ser det ut så här. På den andra dörren hänger en vintagefavorit från 40-talet. Provdockan är en Lady Valet. Jag kan varmt rekommendera den. Vacker, stabil och prisvärd. Jag beställde min från England för några år sen och inklusive frakt kostade den mig drygt 1500 kr.


Mina böcker om sömnad är bra som referens om jag ska lära mig något nytt. Och så fick en utskrift av kampanjbilden för Hela Sverige Syr också plats på väggen. Det är ju ändå rätt häftigt att jag fick vara med på den.


Vill ni se hur syrummet sett ut under åren sedan vi flyttade in i gamla skolan så har den en helt egen kategori. Det är alltså bara att scrolla ner i historiken här...

Kommentarer

 1. Vilket fint syrum du har - jag blir ganska avis! Inte minst på alla de gamla butiksinredningarna; det är nog dags att börja leta på Blocket igen.

  SvaraRadera
 2. Wow! Så mycket fina färger och mönster! Blir sugen på att skaffa hus nu...

  SvaraRadera
 3. Strykmojäng tycker jag är ett bra ord men tydligen heter de ärmbräda fick jag reda på av min farmor som jag fått ärva många sömnadssaker av.
  Just nu är mitt syrum under renovering och saknar väggar, vilket gör att det även saknas bra förvaring. Det leder i sin tur till stök som leder till brist på inspiration till att sy... Istället njuter jag av tisdagskvällarna på tv och hopp om att syrummet blir klart så fort makens jaktsäsong är över för den här gången. Är inte riktigt lika modig som dig vad gäller renovering även om jag gärna hjälper till i bygget.

  SvaraRadera
 4. Alltså... VILKET DRÖMRUM! Är mäkta avis! <3
  Och alla fina klänningar och hattar skulle jag inte säga nej till..!

  SvaraRadera
 5. Vilket underbart syrum med skatter från svunna tider! Knapplådan med alla fina knappar, butiksdisken med gamla tidningar och dina fantastiska hattar! Jag förstår att du trivs där!

  SvaraRadera
 6. Jäklar vad fint! Nu blir jag inspirerad att försöka få till något jag också... ;-) Kram!

  SvaraRadera
 7. Så himla fint syrum. Vill göra om min syhörna och har fått massor av inspiration från dig nu. Men var är alla tyger? Kan du inte visa upp dom också? Älskar bilder på tyger :) /pia

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg