Perfekta syklappar!

Kanske känner ni någon som gillar att sy? Nybörjare eller inte, quiltare eller skräddare, här kommer tipsen de kommer att älska att få i julklapp. Och vid varje exempel finns lite information som kan underlätta julrimmet.

Saxar! En riktigt bra tygsax är A och O för en syentusiast. Det ska kännas som att klippa i smör. Med tygsaxen ska man bara klippa tyg, inget annat. Ha en skräpsax för när du klipper papper eller plastskenor. Till trådar brukar jag använda en broderisax som hänger i ett snöre runt min hals, lätt tillgänglig. Det finns snitsiga och moderna trådsaxar också men jag föredrar broderisaxen.


På bilden: En skräddarsax, en sicksacksax, en broderisax och en trådsax.

Skärmatta och rullkniv
Att skära tyg är speciellt användbart när det gäller tunna tyger som chiffong, tyll eller siden men jag vet flera som använder rullkniven till alla tyger och även till att skära ut de mönster i papper man kopierat av. Knivens cirkulära blad är rakbladsvassa och kan bytas ut. Några utbytesblad kan med fördel medfölja i paketet. Skärmattan skyddar underlaget, har en viss mjukhet och självläker efter bladet skurit igenom ytan.
På bilden: Självläkande skärmatta och två olika rullknivar.

Nålar
Nålar är förbrukningsvara och behöver bytas ut med jämna mellanrum. De blir med tiden både skeva och trubbiga. Jag som inte tråcklar i onödan sätter hellre många nålar. Glasnålar som tål att strykas på är de bästa, tycker jag, och de finns i olika grovlekar. På fina sidentyger ska man använda de allra tunnaste. Nålar får gärna vara färgglada så man ser dem man tappat på golvet. Vill jag kunna stryka riktigt smidigt är vanliga knappnålar bäst men lite fumliga att hantera. Knappnålar med plasthuvud är vackra men smälter om man kommer åt med strykjärnet.

På bilden: Knappnålar med glasknopp, vanliga knappnålar och knappnålar med plastknopp.

Nåldyna
Nåldynor finns i flera varianter i butikerna. Jag är frälst på den sorten man kan ha på handleden. Det finns både stoppad traditionell variant och med magnet. Det är perfekt när man draperar eller sitter vid symaskinen att ha den nära tillhands. Ska du hantera stora stycken tyg kan det vara en fördel att ta av den för den hakar lätt upp sig då. Vad man gillar är en smaksak. Nåldyna är ett typexempel på något man lätt kan tillverka själv dessutom. Små fina tygresten kan bli väldigt fina nåldynor.
På bilden: Nåldyna för handleden, en kvadratisk nåldyna som du lätt kan göra själv, en gullig tomat-nåldyna som brukar finnas i syaffärer och en magnetdyna för handleden.

Tråd
Tråd är förbrukningsvara och går alltid åt. Ett bra val är att köpa standardfärger om man ska ge bort det som julklapp. Svart, vitt, rött, blått och grönt eller om det är någon speciell färg du tror mottagaren gillar eller använder mycket, satsa på den.

På bilden: Polyestertråd och bomullstråd. Fördelen med polyester är att den inte krymper. Nackdelen är att den kan smälta om man stryker på den väldigt varmt.

Metervara!
Några meter tyg är en bra present. Lite får du fundera över vad mottagaren gillar att sy. Gillar hen att quilta finns det ofta fina bomullstyger och du kan satsa på en hel hög stuvar. Om det är festklänningar kanske några meter siden är helt perfekt. Om mottagaren syr mycket stretchplagg är det jersey som gäller. Var lite detektiv och kolla med anhöriga vad personen gillar för färger och material.
Bilden är bara ett exempel.

Sysmycken
Jag får ofta frågor om min silversax i silver som hänger runt halsen. Det är en av mina all time bästa presenter, tror jag. Thomas lät guldsmeden Frembergs i Karlshamn smida den. Den finns bara i två exemplar, en i silver och en i guld.
Sömnadsrelaterade smycken tror jag många kan uppskatta. Jag sökte på "sewing jewelry" och "scissor jewelry" på google för att hitta exemplen nedan. Flera av dem finns på Etsy och är inte så himla dyra. Ska man hinna få dem till jul kan det nog vara läge att skynda sig lite. Detsamma gäller om man vill få något gjort hos en guldsmed. Hen har säkert också fullt upp till jul.

Andra bra julklappar kan vara symaskinsfötter men det kräver att man vet modell och behov.
Har jag glömt något?

Kommentarer

  1. Vilka bra julklappstips till sysugna personer! Jag ska köpa en skärmattta till mig själv och undrar var du har köpt din. Jag har sett både på Panduro och Stoff och Stil. Vill gärna ha en som håller för mycket skärande.... Har du något tips?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min kommer från Stoff och Stil och funkar alldeles ypperligt. Jag tror inte det skiljer så värst mycket i kvalitet på dem.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg