Tutorial: Festliga pom-poms av tyll!

Jag gillar pom-poms i alla dess former och har även använt dem i stor mängd som en kul detalj på flera event jag gjort. Förutom pom-poms i silkespapper kan man med fördel göra dem i tyg. Tunna tyger som chiffong, organza eller tyll är bäst. Jag tänkte visa principen för hur man gör och jag valde tyll i mitt exempel.Du behöver:
Stadig kartong (det brukar finnas i överflöd efter jul), linjal, rullkniv och skärmatta och/eller sax, penna och tyll.


Som mall till dina runda kartongbitar kan du använda brickor och tallrikar. Eller en passare. Det är fint att blanda olika storlekar, tycker jag.


Dina färdiga kartongmallar ser ut så här. Du behöver två av varje storlek. Hålet i mitten behöver bara vara så pass stort att du lätt kan komma igenom för att linda tyllremsorna.


Antingen kan du som jag gjorde skära ut tyllen med rullkniv på en skärmatta. Fördelen med det att du enkelt kan följa linjerna. Jag gjorde mina ca 15 cm breda men egentligen är det inte så noga hur jämna remsorna är. Du kan lika väl bunta ihop tyllen och klippa ut flera lager samtidigt med saxen. Smaksak.Är remsorna långa kan det löna sig att göra en rulle först som enkelt kan komma in genom hålet i kartongmallen. Mina remsor var två eller fyra meter långa eftersom det var den längd tyg jag använde.När du täckt hela kartongen och det är ganska tjockt lindat är det dags att klippa upp runtom. Du kan med fördel sätta några nålar före som håller tyllen på plats medan du klipper.


Väl uppklippt kommer du redan ana en fluffig pom-pom men en viktig detalj återstår.


Dela på kartongskivorna och knyt ett stadigt snöre eller fint band mellan dem. Se till att snöret är så pass långt att du har något att hänga din pom-pom i sen.


För att får bort kartongmallarna samlar du ihop tyllen på ena sidan och drar sedan igenom tyllen igenom hålet. Är du försiktig kan du använda dina kartongmallar många gånger.


Ta-da! Är din pompom lite rufsig och ojämn är det bara att klippa till ojämnheterna med saxen.


Tips! Var inte rädd för att samla ihop tyllen när du lindar den. Det spelar ingen roll om den blir skrynklig. Det gör bara din pom-pom extra fluffig. Och om du vill kan du blanda olika nyanser i samma pom-pom. Det blir glatt och härligt.


Jag hängde mina i en trollhasselgren jag har i en hörna i vardagsrummet men de passar lite varstans. Ett barnrum kan förgyllas med små fluffiga moln i tyll. Och gör du riktigt små pom-poms kan du göra en fin mobil över barnsängen eller sätta i ett diadem och ha i håret. 


I mitt exempel användes följande tyll från Ohlssons tyger.
2 meter Ljusrosa
4 meter Off-white
2 meter ceriserosa

Det här inlägget är ett samarbete med Ohlssons Tyger.

Kommentarer

 1. jolie idée pour une belle ambiance.

  SvaraRadera
 2. Åh, precis som garnbollar! Fast med tyll och i större format :-) Jättefint och en sån bra idé. Hälsningar Maria

  SvaraRadera
 3. Blir så fina och maffiga. Ger något sinnerligt till rummet

  SvaraRadera
 4. Så fint! Minns du hur mycket tyll det gick åt till en pompom, på ett ungefär?

  SvaraRadera
  Svar
  1. På 2 meter Ljusrosa, 4 meter Off-white och 2 meter ceriserosa fick jag ut två små ljusrosa, en blandrosa och en stor vit. Det är storleken och den önskade tätheten som avgör lite.

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg