Tygpaket - roligt och miljösmart

På julafton när alla paket är öppnade brukar det finnas ett helt berg av vackra inslagspapper. Allt det där fina pappret som sedan knycklas ihop och läggs i soporna.

Om man som jag gillar att pyssla i allmänhet och sy i synnerhet så är tygpaket ett roligt grepp. Förpackningen blir personlig och kan användas om och igen. Några år och julaftnar framåt kanske tygförpackningen du gjort landar i ditt knä igen. Med okänt innehåll!

Med tygpaket kan du satsa på att köpa små fina tygbitar och stuvbitar. Det går ju inte åt så mycket till varje paket och det finns så oändligt många fina tyger att välja på.
Du kan också få användning för alla resttyger du samlat på dig genom åren. Ni vet de där stuvbitarna som är för stora för att slänga men för små för att överhuvudtaget göra något med.

Här är några exempel på tygpaket som jag sytt upp.


Vi kollar lite närmare...


De här två sydde jag av ett grått linnetyg och några vackra rödvita band. Båda är konstruerade som påsar med en kanal för bandet som sedan dras åt och knyts i en rosett.


Bandet löper ut genom två knapphål. På den ena påsen sydde jag fast en liten ficka. I den kan man stoppa kortet med julrimmet på. (Jag använde Linnetyg 006123, vichyruta 003386 och hjärtband 003384)


Sen sydde jag en smällkaramell med snörning i varje ände. Enklare sätt att slå in en klapp på finns nog inte. Tyget är sytt som en avlång kanal. I varje ände på baksidan sydde jag fast snöret med några stygn så kan det inte kan tappas bort.


In med klappen och dra åt i en rosett på varje sida. Klart!
(Jag använde bomullspoplin 009372 och laméband 003589)Här tänkte jag att paketet skulle kunna innehålla en barnbok och på köpet skulle man få en liten handväska till leken. Locket öppnas och stängs med en tryckknapp. Rosetten är bara för syns skull.


På baksidan finns även en ficka med ränderna är vända åt ett annat håll till julkortsrimmet.
(Jag använde heavy bomull 007305 och likadana vichy-snören som ovan)


Att man ger bort en flaska med något gott att dricka (hemgjord saft eller något gott vin eller bubbel kanske?) är ganska vanligt. Och istället för att köpa en fin presentförpackning i papp kan man ju likaväl sy en. Lika roligt att göra som att ge bort.


Rita runt flaskans botten och lägg till sömsmån och någon extra centimeter. Mät flaskans bredaste ställe (min var bulligare i mitten) och lägg till samma sömsmån + samma extra centimeter. 


Mät flaskans höjd och lägg till sömsmån + 10 cm. Sy ihop kanalen som ska omsluta själva flaskan med bottenplattan. Jag klippte också ut en bit rund kartong att ha i botten för lite stabilitet.


I överkant sydde jag knapphål i par där snöret skulle löpa. Snöret jag sedan använde var en gammal restbit som jag tyckte hade den rätta ruffiga och råa looken.


(Jag använde digitaltryck granris 006824)

Och där var ett helt gäng med tygpaket färdiga som kan användas och återanvändas! 


Och medan ni syr och pysslar kan ni lyssna på min alldeles egna spotifylista Anna Neahs julkarameller.

Det här inlägget är ett samarbete med Ohlssons Tyger.

Kommentarer

  1. Jag sydde för några år sedan små väskor till barnbarnen. Detta uppskattades verkligen av både de stora och de små. Du har så många fina ideér, randiga väskan är så fin, ja alltihopa!

    Sedan tycker jag det är så roligt att se vad man kan få ihop av alla småstuvar som ligger och väntar..!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg