Tutorial: Varm och glamourös pälskrage

På den senaste kappan jag sydde satte jag en pälskrage och den blev verkligen pricken över i. Jag får komplimanger varenda gång jag har den på mig, tror jag. Men man behöver ju inte sy en hel kappa för att få samma effekt. Man kan ju fokusera enbart på kragen.En pälskrage (i fuskpäls, självklart) är ett fiffigt sätt att piffa till sin gamla kappa och skapa lite gammeldags glamour. Den är skön mot halsen och härlig att klappa på. Det är ett enkelt projekt som du klarar på ett par timmar. Om du googlar "fur collar" eller "pälskrage" så får du flera uppslag på hur just din krage skulle kunna se ut. För att drapera fram kragen underlättar det om du har en provdocka eller en snäll kompis. Jag visar hur jag gjorde längre ner.


Så här gör du:
Du behöver päls. Kort eller lång, mönstrad eller melerad är en smaksak. Välj en sort som känns som du. Till kragens baksida valde jag champagnefärgad duchesse som foder.Häng den kappa du tänker använda pälskragen till på en provdocka eller den snälla kompisen. Jag började med en lång rektangulär tygbit (använd en restbit eller ett gammalt lakan att drapera med). Utifrån den tygbiten klippte jag fram en form jag gillade och som täckte den gamla kragen.För att få den symmetrisk, alltså likadan på båda sidor klippte jag bara ut en halv krage. Som ni ser räckte inte tyget till så jag nålade på en bit till. Det spelar ingen roll. Detta är bara första mallen för att få rätt form.Hade inte pälstyget varit så tjockt hade jag kunnat lägga mallen direkt mot vikt tygkant. Istället gjorde jag en ny generation av mönstret genom att lägga den mot vikt tygkant på en ny tygbit. Jag passade på att lägga till 1 cm sömsmån i samma veva.


För att jag ska kunna använda mallen fler gånger märkte jag den och markerade också vilken riktning pälsen ska ha på kragen. Stråna ska ju peka neråt.


Sen är det bara att lägga pälstyget med pälsens räta neråt och nåla fast mönstret. Glöm nu inte pälsriktningen.Tricket med att klippa päls är att klippa den från avigan så nära pälsens fäste som möjligt. På det viset klipper du inte i själva håren och du slipper en massa onödiga flygande hårrester som kittlar i näsan och fastnar överallt. Du slipper dock inte alla. Jag nös säkert tio gånger under arbetets gång. Det kan vara bra att ha en dammsugare nära intill och ta lite rester efterhand.


Det färdiga resultatet ser ut så här. Inga slaktade pälsstrån.Klipp ut fodret också och sicksacka eller overlocka kanterna. Det är särskilt viktigt om du har ett foder som lätt frasar sig.
Snagga pälsdelens sömsmåner. 1 cm brett ska klippas ner till kort stubb. Nysningar och prosit! En vass liten sax mot pälsens riktning är lättaste sättet om du vill fånga håren. En bit i taget och tålamod.Jag kammade pälsen bort från sömsmånen och fick bort de sista lösa håren på köpet.Nåla ihop pälsdelen mot foderdelen räta mot räta. Försök hålla de långa håren undan ifrån sömsmånen  allt eftersom du nålar.


Du måste lämna en öppning på ca 15 cm som du inte syr igen så du kan vända kragen ut och in sedan.


Sy ihop allt utom den lilla öppningen.


Klipp ner sömsmånen på pälsen till hälften, klipp små jack runtom alla kurvor och klipp ner vassa hörn före du vänder kragen ut och in. Även fodret behöver små jack.


Pressa lite försiktigt med ånga/vattenflaska och lägre temperatur så fodret ligger platt mot pälsen.


Jag sydde små stickningar hela vägen runt för hand. Dels för att fästa fodret mot pälskanten och dels för att det blev en fin detalj. Samtidigt syddes viktes kanterna runt öppningen in och syddes igen. 


Häng kragen runt halsen och markera med nålar var den ska knäppas för att sitta bra. Jag använde gamla fina klädda fjäderhäktor men det finns vanliga silvriga varianter också (se bild). Sys fast för hand.Tada! Antingen kan den hänga löst över din kappa (pälsen är ju rätt tung) eller så kan du fästa den med små genomskinliga tryckknappar du i så fall syr både på kappan och kragen. Eller dolda säkerhetsnålar om du vill göra det riktigt enkelt. Du väljer själv hur avancerad du vill vara. Poängen med det är att att du faktiskt kan öppna din kappa och kragen hänger med.En som gillade fuskpälsen extra mycket var Snoddas. Han har smekt och rullat sig mot den sedan den packades upp.Här hittar du inspiration till fler pälskragar!

Länkar till material jag använde:

Det här inlägget är ett samarbete med Ohlssons Tyger.

Kommentarer

 1. Skithäftigt! En sån ska jag testa sy till min gamla tråkiga kappa som jag varit på väg att slänga ut flera gånger men som jag av någon anledning inte kunnat göra mig av med :-)
  Och din grå kappa var också skitsnygg! Är det ett eget mönster eller är det från nån tidning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, mycket bra sätt att piffa upp gamla kappor! Jag har skrivit om min kappa här: http://www.annaneah.se/2014/12/nysytt-doktor-zjivago-kappan.html
   Mönstret kommer från Vogue.

   Radera
 2. Vad kul med sånt här inlägg, du bara fortsätter att inspirera (och imponera).
  Har precis fått "ärva" en gammal dams alla sömnadsateraljer, fick inte ens in allt i bilen... Så nu längtar jag bara efter lite ledighet där jag har tid att riktigt gräva ner mig i skapandet. Men känns som prio ett är att få ordning på alla nya skatter (och hämta resterande som inte gick in i bilen...)

  SvaraRadera
 3. Tjusigt! Nu ska jag ta fram min lilla fuskpälsbit jag köpte förra året (ohlssons tyger!) och så ska här bli krage till den tråkiga klänningen. Tack för alla underbara tutorials och inspirationsbilder! Har blivit både hjälpt och fått fina ideer.
  Men just nu är jag i djupaste research gällande inköp av ny symaskin. Måste få fråga dig om den Janome-maskinen som är i bild. Vilken maskin är det och hur upplever du Janomemaskinerna? Jag är inne på en Horizon 8200 men hittar ingen som har en sån och därför inga utlåtande om just den maskinen.....Därför frågan!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg