Tutorial: Att göra en tröja till en kofta

Många som gillar vintage eller retro eller klänningar med markerad midja letar med ljus och lykta efter koftor med den rätta längden, dvs som slutar runt midjan. De få gånger jag hittar dem brukar köpa fler i samma färg om de inte är för dyra. Emmydesign och Jumperfabriken har några fina modeller med rätt längd men om man inte har 1500 kr att lägga är det värre. Vintage- och second hand är en bra lösning om man hittar rätt storlek. De som kan sticka kan skatta sig lyckliga eftersom de ganska lätt kan göra en själv. Det enda jag stickat i mitt liv är en fyrkant i mellanstadiet som kneps ihop i mitten och blev en fjäril...

Nåja, när jag var på stan för att köpa strumpbyxor sprang jag på ett reastånd med korta stickade tröjor för mellan 60-80 kr och då slog det mig den där stickade tröjan i lagom längd var ett perfekt ämne att göra om till en kofta så jag köpte den.


Eftersom det är en stickad tröja ville jag inte att den skulle repa upp sig när jag klippte upp framstycket. Därför sydde jag två rader med ganska tät raksöm i mitten på framstycket som här illustreras med röda streck. Det blev som en stödsöm före jag satte saxen i tröjan.


Sen klippte jag mellan dessa sömmar.


För att få en ännu mer stabil kant där jag klippt upp framstycket kantade jag också med overlocken. Sicksack funkar säkert också.


Jag mätte kanterna på koftans öppning och räknade på lite sömsmån.


Jag tog grönt fodertyg och strök på mellanlägg. Detta användes som infodringar. Räta mot räta syddes de fast med 1 cm sömsmån.


På den sidan där knapparna skulle sitta veks infodringen runt det stickade kanten. Den stickade kanten ligger fortfarande helt rak men infordringar har vikts runt.


Jag vek in råkanten på baksidan också och sydde fast för hand.


På kanten där knapphålen skulle göras vek jag över hela infodringen så att även den stickade kanten veks in en centimeter. Även den syddes fast för hand. En maskinsöm nära kanten så att infodringen skulle ligga slätt där.


Här kan ni se skillnaden mellan den högra kanten där knapparna ska sitta och den vänstra där knapphålen ska sys.


Sen var det dags att välja knappar! I min knappbyrå från en gammal sybutik finns massor att välja på. jag fick dessutom nyligen flera hundra gamla knappar från en gullig bekant. Det tog mig tre timmar att sortera in alla i byrån. Jag älskar glasknappar och det finns väldigt många såna i alla färger.


Jag tyckte de här skulle passa bra. De gick ton i ton med garnet.


Jag sydde i knapphål med ungefär 6 cm mellan varje knapp och avslutade med att parera in knapparna.


Nu har jag en helt ljuvlig och varm kofta i den rätta längden.


En annan lösning på för långa koftor är att sy upp dem men det tänkte jag visa en annan dag. Jag köpte nämligen en annan kofta också som är prickig.

Kommentarer

 1. Den här beskrivningen var ju jätte bra! Ser så enkelt å smidigt!

  SvaraRadera
 2. Smart! Det ska jag prova. Nu står stickad tröja på min loppislista=) Ser fram emot att se beskrivningen på den längre koftan.

  SvaraRadera
 3. ÅÅååh vad bra, tack för detta! Superpedagogiskt och superpraktiskt, sparar för framtiden.

  SvaraRadera
 4. Gudars vad användbart, har en tröja jag älskar i garderoben men som jag aldrig använder eftersom den måste dras över huvudet (något jag hatar då jag har massor med hår), men nu kommer jag kunna omvandla den till en kofta. Tack för tipset!

  SvaraRadera
 5. Kallas att steeka i stickvärlden :) googla det för mer tips och trix! går bra att sy i dragkedja också om man föredrar det. Och kan man sticka liiiiite så kan man kanske även sticka på en knappkant?

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Så himla smart! Är såå nyfiken på hur man syr upp en kofta (som du hintade om i slutet av inlägget). Jag har alldeles för smal midja i kombination med för breda höfter så jag skulle verkligen behöva bemästra det! Har du något sånt inlägg eller tips på vart jag kan hitta information? :)
  Mvh Anna Gustafsson

  SvaraRadera
 8. Hej! Vilken bra idé! Och så fint det blev! Jag har en kofta utan knäppning som jag skulle vilja fixa till. Jag undrar hur du gjorde med knapphålen. Sydde du dem som man gör i vanligt tyg och sprättade mellanrummet? Eller gör man annorlunda på stickat? Tycker det är lite trixigt att få till knapphål i vanliga fall. Var det svårt?

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg