Rutig inspiration i kubik!

Av alla tygmönster som finns så är det nog rutigt jag mest förknippar med vår och sommar. En rutig bomullsduk på uteplatsens bord med en bricka kaffe, saft och bullar eller en rutig gardin som fladdrar i den ljumma vinden i ett fönster. Eller rutiga klänningar i klara färger! Det är något med det rutiga som sprider solsken runt sig, tycker jag. Och är det något man behöver efter en lång vinter så är det solsken. Och rutor förstås!
Jag kan helt enkelt inte få nog av rutor.

Själv har jag sytt tre rutiga klänningar på raken den senaste tiden. Alla med samma symönster dessutom. Butterick 5846 tillhör mina absoluta favoriter och är lätt att gravidanpassa. På mönsteromslaget ser det inte mycket ut för världen men i det är otroligt fint i verkligheten.


Observera att på oket där bak är tyget på skrå men bara det översta lagret. Det blir en fin detalj, tycker jag. För att tyget inte ska stretcha för mycket (som det ju gör på skrådden) är lagret på insidan klippt på raken. Vintageknapparna av glas som ser ut som karameller.

Det här härligt rödrutiga hittade jag på Ohlssons tyger i Täby Centrum när jag var där och gästade 
på butiksinvigningen. Jag fick dessutom med mig flera fina tygbitar hem som ni säkert få se uppsydda här framöver. Här finns ett liknande rödrutigt tyg.

Överdelen i det här butterick-mönstret har ok både fram och bak och det jag brukar kalla för öppna insnitt både bak och fram. De är allså inte ihopsydda i v:et på insnittet.

Det här rutiga tyget hade jag i mina tyggömmor och jag kommer inte ihåg var jag köpte det 
men liknande hittar du på Ohlssons tyger här...

Det här är ett heminredningstyg i bomull som jag också hade i mina tyggömmor. 

En annan rolig grej med rutor är att man lätt kan blanda in andra tyger såsom blommigt utan att det på något sätt skär sig. Här klädde jag knappar i ett blommigt tyg jag hade lite rester av. Har du inte testat att klä knappar med tyg borde du verkligen göra det. Det är både roligt och effektfullt. Plagget känns lite extra fint och bearbetat.Pga av den växande kalaskulan har jag flyttat upp midjan där fram men siluetten bakifrån är relativt oförstörd. Det kan man se här i bilden tagen från sidan. Jag gjorde på samma sätt med dessa tre klänningar som jag gjorde med den här... En slags gravidanpassning. Skjortklänningar är ju dessutom lätta att knäppa upp vid amning.Elsa Billgren, som ni säkert känner till antingen från Äntligen Hemma eller från hennes fina blogg brukar ofta ha rutiga klänningar på sig. Och det är så himla glatt och fint, eller hur?Och i som inredning är rutor också helt perfekt. Gardiner, sängkläder, servetter och kuddar. Det är bara fantasin som sätter gränserna.


Jag har gjort en hel anslagstavla med rutig inspiration på Pinterest som jag kommer fortsätta att fylla på allt eftersom. Där finns också länk till ett gratis mönster ni kan sy era rutiga klänningar med!
Kolla här!


Och här kan ni se alla rutiga tyger som Ohlssons tyger har i sin webbshop. Och mer finns förstås i butikerna, ni som har turen att bo nära en sådan.

Nä, om man skulle sy sig en rutig klänning till. Jag har faktiskt ingen i grönt...

Detta inlägg är ett samarbete med Ohlssons tyger

Kommentarer

  1. Åh vad fina klänningar du har sytt! Verkligen bra att du kunde använda dem även nu när du är gravid :) (även om det krävdes lite omsömnad.)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg