Slöjdsalen och målarvinden

Vi har ju två oinredda (och oisolerade) vindar i vår gamla skola. Tanken är att båda ska isoleras någon gång men vi börjar med den stora, den fd slöjdsalen. Kan tänka mig att värmen läcker ut som ett såll genom taket från resten av huset. Vad dom stackars barnen måste ha frusit här på vintern när de skulle slöjda.

All gammal panel är borttagen nu, dels eftersom den var i dåligt skick och dels för att vi måste skapa större utrymme för isolering under panelen som ersätter den.  Jag trodde som vanligt att det skulle ta en helg att riva all panel, som den obotliga tidsoptimist jag är. Det tog några helger mer än så...

Nu är gamla slöjdsalen en tom canvas vi kan börja måla på. När det gäller isolering kommer jag bara använda naturmaterial av papper och trä för ett gott inomhusklimat. Det passar bäst i ett gammalt hus som detta. Det blir pavaflex träfiberisolering, pavatherm profil där utrymmet för isolering är begränsat och Isocell lössullsisolering i tak och snedväggar. Jag har fått många goda råd gällande detta från Wederslöfs byggnadsvård som varit otroligt generösa med sin kunskap.


Sen har vi ännu en vind som kommer att tjäna som målarvind under renoveringen. En relativt dammfri miljö som har en gammal tjock-tv som sällskap. Här kan ni också se pardörrarna som ska användas in i sovrummet. Originaltrycken och nyckel till låset fanns kvar. Jag kommer förbereda dem för målning men vet ännu inte vilka färger det blir. Det får inredningen bestämma sedan när vi kommit så långt. Dessutom måste vi tillverka karmar till dem.
De just nu obehandlade elementen ska också få sig en uppfräschning före de sätts tillbaka i rummet. De är stora och väger bly. Vi var tre personer som tömde dem på vatten och sedan bar in dem här. Ett tag funderade vi på golvvärme men jag tyckte elementen var så vackra att vi borde behålla dem.En liten status från vinden. Idag tänkte jag grundmåla pärlspont (med linoljefärg så klart) samt göra en avstickare för lite afternoon tea. Solen skiner och påskvädret är bästa möjliga. Jag reserverar mig alltså för att jag hellre vill få lite skit under naglarna i trädgården.

Kommentarer

  1. Det där med att inte ha golvvärme pga att du vill använda de gamla elementen, det ena utesluter ju inte det andra. När mina föräldrar renoverade sitt badrum så satte de tillbaka det gamla elementet trots att de la golvvärme, då golvvärmen mer var för komforten att slippa iskallt golv.
    Tål att övervägas igen skulle jag säga, finns inget värre än svinkalla golv om morgonen ;)

    SvaraRadera
  2. Åh vilket ljus, åh vilken plats! Hemskt att försöka slöjda när händerna är kalla men med dina förbättringar verkar det bli rena drömstället. Tycker om att läsa hur mycket du tänkt och planerat, och om allt du bygger själv. Längtar ut till ett eget hus någon gång att fixa och pilla med in i minsta springa.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg