Seglarinspiration kommer lastad!

Idag tänkte jag sprida lite inspiration kring plagg med seglarstil. Den är fräsch, stilig och lekfull med glimten i ögat. Den passar såväl vuxna som barn, gammal som ung, till vardags och till fest, tycker jag. Eftersom man ofta använder solida färger är utbudet av tyger stort när man vill skapa den. Du kommer långt med enkla medel, helt enkelt.

Jag har själv sytt ett gäng sailorinspirerade plagg genom åren och kommer säkert att sy fler framöver. Seglarstilen är tidlös och kan varieras i det oändliga med olika tyger, knappar, band och modeller.Jag har samlat en hel anslagstavla full med seglar-inspiration på Pinterest. Här hittar ni den!


Här kommer också lite tips på finfina sailorinspirerade mönster men i stort sett alla mönster kan nog bli "sailorifierade" med rätt tyg och tillbehör.

Dessa mönster från Wearing History är fantastiskt fina. Alla mönster jag köpt därifrån har jag köpt som e-mönster och skrivit ut själv hemma. Jag gillar e-mönster och är grymt sugen på den där baddräkten. Post graviditet då.


Tillys nya mönster Arielle är som klippt och skuret för seglarstilen. Hon har dessutom en sew-along så att man även som nybörjare kan hänga med och sy den. I stretchdenim skulle den dessutom bli otroligt skön att ha på sig.Det här mönstret är helt gratis att ladda ner. Brigitte från Love Sewing magazine.Colette Patterns har ett flertal mönster som kan passa stilen, bland annat de här. Anise, Lily och Hawthorn.


Nu när jag blivit så pass rund om magen så att inga jackor längre går att knäppa så visste jag vad mitt nästa projekt skulle bli. En jacka! Och gärna i sailorstil. Jag hade bara några få mönster hemma som lämpade sig för ändamålet, bland annat en A-linjeformad kappa (LONDON från danska How to do fashion) som jag aldrig testat. Så jag kastade mig ut och sydde den.

Jag valde ett kraftigt och stabilt heminredningstyg av bomull i en mörkare blå färg som heter Gena och ett blått foder av microsatin. Båda från Ohlssons tyger på webben. De tygklädda knapparna hittade jag i mina knappgömmor och så lite vitt bomullsband till det.


Det var inte ett helt smidigt projekt, ska jag i ärlighetens namn säga. Med facit i hand borde jag sytt en test på mönstret först. Då hade jag märkt att den här A-linjemodellen hade fööör mycket vidd i formen för min smak. Med en pinne i mitten hade det blivit ett utmärkt tvåmanna-tält.
Dessutom kom jag inte överens med originalkragen som jag tyckte var för stor. Så jag sydde in och sydde om det mesta för att det skulle landa i det här. Kragen är nu ungefär hälften så stor som originalmönstret och vidden i nederkant har jag nog minskat ner med en tredjedel. 


Man kan egentligen inte vara arg på mönstret eftersom det är gjort för vintrig ull och mera tyngd. Jackan rymmer fortfarande både ett, två eller fem barn i magen, tror jag. A-linjeformat är helt enkelt inte min cup of tea. Det blir inte alltid som man tänkt sig. Jag kommer inte att ge mig, jag ska ha den där seglarjackan till slut.


Detta inlägg är ett samarbete med Ohlssons tyger

Kommentarer

 1. Jag gillar ju inte riktigt seglarstil, men jag gillar ju dig så nu får jag nog ändra inställning😂med pinnen i mitten kommer jackan att bli perfekt solskydd åt bebisen. Trevlig helg💞

  SvaraRadera
 2. TACK för inspiration och tips om mönster/mönstersajter. Precis vad jag behöver just nu...! Ha en fin dag =)

  SvaraRadera
 3. Härlig inspiration. Jag blir lite sugen på att sy den randig klänningen med lite längre armar.

  SvaraRadera
 4. Åh, jag satt och letade vintage sailor klänningar på Etsy här om dagen, nu blev jag sugen på att sy en själv. Jätte mycket med inspiration här, tack!

  SvaraRadera
 5. Så peppigt inlägg, trots att du inte blev helt nöjd med jackan, och jag får så hemskt stor lust att återuppväcka min seglarepok för fyanemig vad jag har svärmat för randiga uniformer och guldknappar!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg