Hur jag hittar fina tyger

Jag får väldigt ofta frågan var jag hittar mina tyger.

Man kan lugnt säga att antalet fysiska butiker som säljer just klädtyger minskat drastiskt sedan jag började sy. Tidigare fanns en sy och/eller tygbutik i varje hörna och i varje stad. Trots att flera nätbutiker tillkommit är känslan inte riktigt densamma när man inte kan ta på tygerna. Jag vill gärna känna på ytan, strukturen och tyngden i tyget och uppleva färgerna i bra ljus och det är svårt att göra via en webbshop och en liten fyrkantig webbild. Dessutom upplever jag att utbudet blivit ganska likriktad. Det finns mängder av trikåtyger i barnsliga mönster, inredningstyger och bomullstyger att quilta med men inte lika stort utbud av material och mönster för klassisk klädsömnad. Särskilt inte i småstäderna.

Tricket för att hitta fina tyger är ungefär samma som för att hitta fina loppisfynd. Man måste leta hela tiden på alla platser man besöker. Man måste ständigt har tygögonen med sig. Jag försöker alltid besöka tygaffärer när jag är ute och reser. Extra roligt är det när man snubblar över udda butiker som har äldre tyger på lager. På loppis letar jag ofta efter fina gardintyger eller dukar. Dessutom håller jag ständigt ögonen öppna på intressanta nätbutiker världen över (Etsy har ju massor) och via bloggar jag följer får jag ännu flera tips.


Om jag går igenom mitt tyglager nu och historiskt så har mina tyger främst kommit från följande ställen:

Ohlssons tyger: De har ju både fysiska butiker och en webbshop.
- Stoff och stil: De har en bra webbshop men ännu mer i butik. Malmö är den närmsta butiken från där jag bor och den är jättestor.
- Eurokangas (Finland): Magisk affär men jag har bara varit där en gång i Helsingfors och en gång i Torneå. Helsingfors är så klart bäst. Ett givet besök när jag besöker Helsingfors nästa gång. De har tyvärr ingen webbshop.
- Ikea: Jag har sytt ikea-klänningar många gånger. Heminredningstyger funkar ju utmärkt så länge de inte innehåller för mycket syntet. Det är ganska oskönt mot kroppen, tycker jag.
- Etsy: Sök på fabrics så kommer många förslag. Tipsar speciellt om Hearts and found (Vietnam) och Indian Stores (Indien).
- Tyg.se: De har lite allt möjligt och jag har handlat där några gånger.

- Loppis. Gamla påslakan, dukar eller gardiner för en spottstyver kan vara ett fantastiskt material att jobba med.
- Lokala tygaffärer: Lokalt och på resa.

Var hittar ni era tyger? Har ni några favoritställen?

Kommentarer

 1. Flera av mina favoritklänningar är faktiskt sydda av tyg från Panduro, fyndade på deras rea. Så har jag precis som du köpt en del dukar (bl.a. batikfärgad linnedamast och några av finsk design). Tyget till min senaste klänning köpte jag när jag var med min man i Göteborg, på Gårda textil. Han åkte för att titta på bilar, jag tittade på tyg ;). Glad midsommar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, Panduro har jag inte ens tänkt på. Ska kolla upp! :)

   Radera
 2. Det gäller att ha tygögonen med sig, som sagt. Titta in i tygaffärer såväl hemma som på resa. Jag har hittat tyger på marknader, tygaffärer, turistaffärer mm. Tyger kan också vara lakan, gardiner, dukar som blir bra till det jag vill ha. Har ibland t.o.m. köpt kläder i storlek XXL bara för att få tyget. IKEA har mycket bra, Marimekko i Helsingfors, Sidencarlsson i Stockholm. Mariannes systuga har en del mönstrade tyger i mjuka material (men däremot har hon många fina tyger för barn). Tänker fortfarande på den fantastiska tygaffären jag besökte i Tartu, Estland. Stor som två fotbollsplaner och massor med fina linnetyger och spetsar till bra priser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska försöka komma ihåg det om jag någon gång besöker Estland! :)

   Radera
 3. I Örnsköldsviks utkant ( 2 mil innan om du kommer från söder) finns en underbar gammal tygaffär som heter Bjästaboden. Om du har vägarna uppöver ska jag visa dig <3 / Lotha

  SvaraRadera
 4. Hej, Skroten i Skene eller Rosa Huset i Borlänge. Båda butikerna har tyger till allt möjligt, inte enbart klädsömnad men mycket tyger. /HS

  SvaraRadera
 5. Hej! Precis bestämt mig för att lära mig sy bättre (anmält mig till en kurs) och börjat surfa efter både mönster och tyger, och då hittat till denna blogg ganska nyligen :) Gillar retrostil (40-50-tal), och tänkte ge mig på att sy en klänning. Skulle vilja ha vad som på engelska heter "border print", att mönstret upprepar sig bara på en ledd men inte över hela tyget (t.ex. som en bård med blommor nedtill men inte över hela). Letat som en galning (på tyg.se t.ex.)och tittat igenom hundratals tyger men inte hittat mycket (lite fanns iofs på Etsy). Vet du nån onlinebutik som har såna tyger? Kanske är det jag som söker på fel ord - vad kallar man "border print"-tyger på svenska?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, klart du ska sy! Du ska googla på precis det du skrev. Border print! Kolla på Etsy, där har jag sett en hel del. Du får leta, de är inte så lätta att hitta. Lycka till!

   Radera
  2. Olsons tyger, bland stuvarna, brukar det finnas klänningstyger med border print. Köpte sist.

   Radera
 6. Vilken bra blogg du har. Har blivit inspererad av att ha på mig sådana klänningar 40-50 60 talet men nu till min fråga den gröna kappan har du sytt den vad ärdet för mönster eller vad det är du har på bilden med masssssa tyger som du står

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack vad roligt att höra. Jo, kappan har jag sytt och all info om den hittar du om kollar i menyn under kläder jag sytt. Det räknas som ett easy.mönster.

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg