Mina mest uppsydda favoritmönster

De klänningar och kläder jag syr är ju ofta en blandning av olika mönster samt egna infall men det finns några mönster jag återvänder till om och om igen. När jag väl hittar en modell jag trivs i vill jag gärna ha den i flera olika tyger och variationer.
Här kommer en lista på mina mest använda favoritmönster och hur de sett ut i mina versioner.

Butterick 5846
Klänningen ser kanske inte så märkvärdig ut på bilden men är fantastisk. Jag har sytt väldigt många versioner av den här.
Jag älskar: Att den känns lite 40-tal. Att överdelen har öppna insnitt som liksom öppnar sig upp mot bysten och ryggen. Trots att jag växlar i vikt så anpassar sig de där öppna insnitten så att klänningen alltid passar.
Vad jag brukar ändra: Axlarna är lite för vida för mig så jag brukar ta in dem. Jag brukar sy en annan kjol till men det är mest för att jag gillar lagda veck bäst. När jag var gravid sydde jag några klänningar med förhöjd midja fram.Gertie Shirtwaist dress
Gertie's bok Gertie's new book for better sewing i allmänhet och hennes Shirtwaist dress i synnerhet var min introduktion till just skjortklänningar. Efter den här var jag såld.
Jag älskar: Att det är smock i ryggen vilket gör att klänningen är otroligt skön att bära (och äta julbord i). Modellen är smickrande och andas 40-tal. Instruktionerna är tydliga och bra.
Vad jag brukar ändra: Axelbredden, även här. Och så brukar jag sy några extra rader smock i ryggen. Rätt så många gånger har jag sytt en annan kjol till den. Jag har vid flera tillfällen även varierat kragen med exempelvis seglarkrage eller sjalkrage.New Look 6587


Ännu ett mönster som inte ser så kul ut på omslaget men som blir jättefint när man syr upp det. Jag brukar sy D-alternativet med fickor och holkärm.
Jag älskar: Fickorna och att den sitter som en smäck. Den fina runda urringningen.
Vad jag brukar ändra: Jag brukar göra den något mindre urringad samt minska livlängden. Sen är den helt perfekt! Kjolen är också toppen att använda till andra överdelar. Antingen med eller utan knäppning.

Här är den i lite olika versioner och variationer. Jag har dessutom sytt två helt nya klänningar med det här mönstret som jag inte hunnit fotografera än.Butterick 5748

En helt perfekt basmodell om man inte ogillar en lite djupare rygg. Jag har varierat den med ärm, med stråveck och med andra kjolar och den sitter alltid perfekt.
Jag älskar! Passformen och modellen. Ett snabbt projekt när man är sysugen.
Brukar ändra: Ingenting men varierar den ofta.


Wearing history overall


Så himla snygg snickarbyxa som jag sytt fyra gånger nu. Den sista versionen är en trädgårdsbyxa som jag inte fotograferat ännu. 
Jag älskar! Att den är bekväm, snygg, 40-talsinspirerad och lätt att sy. Lättare än man kan tro faktiskt. Och en massa roliga och dekorativa jeansstickningar om man vill och orkar.
Brukar ändra: Den kan bli lite pösig mellan armhåla och byst och det löste jag sist med ett extra insnitt. Jag brukar förlänga benen lite. De är ganska korta i originalutförandet. Jag har också varierat axelbanden ibland från att vara i kors till att vara vanligt raka.


Vad har ni för favoritmönster som ni återvänder till? Tipsa gärna.

Kommentarer

 1. Klänningarna är så supersnygga! Men jag vågar inte sy klänningar med så många knapphål. Är rädd att när plagget är klart så förstör jag allt med att misslyckas med knapphålen. Och inte bara klänningarna du syr är snygga utan även tygerna.

  SvaraRadera
 2. Så sy-sugen jag blev nu! En av mina favoritmodeller är Sandy från Svenska mönster, har sytt den i flera olika varianter - lång/kort ärm, framknäppt med krage, knäppt bak med blixtlås och utan krage, se exempelvis https://tygochgarn.wordpress.com/2013/08/17/sommarklanning/.

  SvaraRadera
 3. Åh så fina klänningar du sytt! Blev väldigt nyfiken på trägårdsbyxorna också, hade gärna velat se dem! Behöver nämligen inspiration till ett par egna...:)

  SvaraRadera
 4. Fantastiskt fina klänningar, de är så fina på dig! Jag håller på att leta efter ett bra klänningsmönster, men tycker det är svårt att hitta ett som sitter bra och bekvämt. Jag blev nyfiken på de öppna insnitten, hur gör man dem? Jag är inte så duktig på att sy än, men försöker lära mig har du några tips när man ska välja klänningsmodell?

  SvaraRadera
 5. Darling ranges dress från Megan Nielsen är en favorit! Även cigarette pants från Gertie, Moneta från Colette och Agnes från Tilly and the buttons. Ska ge mig på att variera mig lite och sy en Doris från Sew over it härnäst.

  SvaraRadera
 6. Hej, jag måste ju vara den sista människan i världen som hittar din blogg och ramlar in i detta inlägg!!! Jag som har sytt 4 stycken olika Gerties shirtwaistdress. Nu är jag hals över huvud förälskad i Buttericks 5846 som har slutat tryckas och jag hittar den inte heller till salu någonstans i den mindre storleken. Funderar nästan på att äta upp mig så jag hamnar i det större storleksintervallet men inser att det skulle innebära många justeringar på alla andra mönster... Jag gissar att jag får sitta och sukta och titta på dina istället...

  SvaraRadera
 7. Men herregud vad mycket fint du gör, människa! Åh, jag klarar precis av att sy cirkelkjolar (med fickor och dragkedja visserligen) och skulle vara så sjukt nöjd över mig själv om jag lyckades med något mer avancerat, som något av dessa plagg. De är toppen allihop. Kul att du delar med dig! :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg