Nysytt: En Gertiekavaj

Min första kavaj sydde jag 1996. Den hade jag sedan på mig när jag tävlade och vann talangjakten Sommarchansen i Malmö. Man kan ju tro att jag skulle älska kavajer efter det, men icke. Jag har alltid känt mig stor och otymplig i dem. Nu, med lite mer syerfarenhet i bagaget, kände jag att det var dags att testa igen.


Jag använde ett mönster jag köpt för några år sedan men aldrig testat. Butterick 5962 som är ett retromönster med inspiration från Christian Diors ikoniska The new look från 1947.

Jag använde ett tyg som jag köpt på loppis men som kommer från en möbelfabrik. Det är ull och möjligen lite för kraftigt för ändamålet. Eftersom hela rullen jag köpte med flertalet meter på kostade mig blott 125 kr hade jag inte så mycket att förlora på att testa. Med facit i hand skulle nog kavajen vunnit på ett tunnare tyg. Värmen i ullen gör att den funkar en kall vår, sommar eller höstkväll som ytterplagg över en klänning.

Jag lyckades vända manschetten på ärmen åt fel håll och när jag väl upptäckte det hade jag kommit så långt att jag valde att blunda för det. Skit samma. Det är bara jag och alla ni som vet, hehe. Passpoalerade knapphål var också lite roligt men pilligt att göra i det tjocka tyget. Och knapparna är vintage i formpressat glas.


Som foder använde jag ett tunt modetyg från Ohlssons i polyester. 


Vår och sommar lär visa om jag kommer att använda kavajen. Den är ganska fin på bild i alla fall och jag gillar verkligen den varma färgen.

Kommentarer

 1. Du är fin i din kavaj. Färgen är verkligen fin, och jag gillar kragen också, med de lite bredare och kortare slagen.

  SvaraRadera
 2. Sååå fin! Älskar kavajer. Tar hundra år (nåja, för mig) men det är något väldigt lyxigt över en välgjord kavaj i lite vintagestil.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det tog rätt långt tid för mig också. Men lite roligt med en utmaning också.

   Radera
 3. Wow, så himla duktig du är! Superfint.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg