Fönsterrenovering pågår

Jag har fullt sjå med att renovera fönster.
Det. Tar. Tid.
Jag har valt att bara jobba med traditionell linoljefärg och alla dess tillbehör för det är väl beprövat. Inga nya färger har kunnat utsättas för så långa tester genom århundradena som linoljefärgen. Oljan tränger in i träet och vårdar det. Nya färger lägger sig bara som en plasthinna över. Det vill jag inte utsätta vårt gamla fina hus för.

Först måste ju färgen bort. Alla beslag lägger jag i linoljesåpa några dagar så trillar färgen bort av sig själv, utan lösningsmedel. Ibland kan man behöva hjälpa till med något verktyg.
fonster1
Färgen på träet tar jag bort med en speed heater. När färgen börjar korva sig av värmen kan man lätt skrapa bort den. En speed heater kan man hyra eller köpa. Jag köpte min eftersom vi har många fönster framöver som behöver ses över och jag kan använda den till så mycket annat också. Jag tyckte det var en bra investering.
fonster5

Då blir det såhär fint efteråt.

fonster2
Sedan penslar jag på en oljeblandning bestående av 50% rå kallpressad linolja och 50% terpentin. Terpentinet gör blandningen tunnare och oljan tränger djupare in i träet.

fonster3
Sedan grundmålar jag med linoljefärg till 50% utspädd med terpentin igen för att färgen riktigt ska tränga in i träet.
(Man kan också grundmåla direkt (utan oljeblandningen först) med 50% linolja, 35% färg och 15% terpentin. Detta lärde jag mig efter detta inlägg skrevs. Det finns massa bra böcker och resurser på internet om man söker och flera olika metoder. Sök på ord som byggnadsvård, traditionella metoder, renovera fönster osv.)

fonster4

Sedan ska glasen tillbaks och jag kittar med linoljekitt som görs av krita och linolja. Inga konstiga tillsatser där.
Ett tunt lager i falsen som glaset vilar på, sedan fästa med små nubbliknande spik och sedan en korv ovanpå runt fönstret som man formar med en kittkniv eller med fingret.

De sista två lagren färg målas på outspädd i tunna lager med torktid där emellan. Det kan behövas ett extra lager om det inte riktigt täckt på alla ställen.

Som sagt.
Det. Tar. Tid.
Man får ha flera fönster på gång samtidigt.
Men det blir bra, hållbart och miljövänligt!

För den renoveringsintresserade finns bra info på Allbäcks Färg och på Ottossons Färgmakeri.
Där man man också få svar på många frågor om linoljefärg och myterna kring den. Moderna färgtillverkare vill gärna prata skit om linoljefärg.

Nu har jag missionerat lite grann.
Puss och kram

I’m fixing our windows using old methods. Linseed oil and linseed paint.

Kommentarer

Populära inlägg