Viktigast i syverkstan

Jag fick önskemål om att skriva mera om hur jag gör när jag syr mina klänningar och det är ju kul! Jag har klurat på detta innan men saknat tiden. Men jag tänkte att vi börjar lite lätt med att lista sådant man behöver för att komma igång. Resten får komma efterhand.

Symaskinen. Att sy för hand gör jag bara när jag måste.
Jag har en väldigt enkel symaskin. När jag köpte den var det den enklaste och billigaste modellen som Bernina gjorde. Den heter Bernette 55 och kostade ca 2500:- när jag köpte den. Några år gammal har den hunnit bli så det har släppts nya versioner av den. Men priset är ungefär detsamma fortfarande.
sy-bernette2sy-bernette1
Den har inte så många sömmar att välja på men den har de viktigaste. Jag använder ju mest raksöm, sicksack och knapphålsfunktionen. Någon gång har jag testat att sy stretchtyg och det funkar hjälpligt med denna maskinen.

Det jag kan sakna med maskinen är att den inte kan sy så snabbt. När jag sicksackar vill jag att det ska gå som blixten. I övrigt är den okomplicerad och enkel att ha och göra med. Den kan vara lite kinkig med tråd av dålig kvalitet, exempelvis Ikeas tråd.

sy-bernette3
Min provdocka är en Lady Valet beställd från England som jag modifierat lite. Läs mer om henne.

050698_01

Jag köpte den svarta i storlek small men kunde egentligen haft medium också eftersom jag måttmässigt ligger i skarven mellan de två. Min modifiering av dockan är att jag satt en vadderat gammal bh på den så att bystmåttet och proportionerna stämmer bättre överrens med mig. Sedan klädde jag in hela i vitt tyg så jag slapp se bh’n och slapp skarvarna från där jag skruvat ut den. Jag fick dessutom en mera neutral canvas att jobba på.
En Lady Valet är stabil och rejäl. Trädelarna ger den dessutom ett lyxigt intryck och när man inte använder den blir den en fin inredningsdetalj.

Om jag köpte en nu hade jag valt den vita direkt. Den är mer lik min hudton och den är som sagt neutral.
sy-ladyValetsy-ladyValet2sy-fot
Sax, penna och skräddarkrita klarar jag mig inte utan. Eftersom olika tyg behöver markeras under processens gång är det bra att ha flera färger att välja mellan. Tuschpennan använder jag mest när jag skissar fram en modell på vitt tyg för att anteckna var veck och annat ska vara på själva mönstret. Krita är bäst när man ska sy på det “riktiga” tyget. Det går lätt att får bort. Tusch ska man vara försiktig med i skarpt läge eftersom det kan blöda igenom tyget och synas på rätsidan. Men i skisstadiet är det perfekt.

Skräddarkritan har jag köpt på Stoff och Stil och saxen på IKEA. Det är viktigt att inte använda saxen till annat än tyg för då blir den snabbt kass.

sy-saxKritaPenna

När inte krita eller tuschpenna funkar, t.ex på mönstrat tyg kan små tejpbitar man köper på bokhandeln funka. Man kan anteckna på dem, markera passmärken och andra kom-ihåg och klistra på tyget. När man är klar river man enkelt av dem.
sy-lappar

Måttband är ju bra när man mäter sig själv, sin provdocka eller sitt tyg.
sy-mattband
En bra sprättsax är också bra. Sprätta gör jag mycket.

sy-sprattare

Massvis med nålar! Jag brukar köpa de extra långa med färgglada plastknoppar. En del vill ha dem korta utan plastknopp. Det är en smaksak.

sysaker2

Sytråd i många färger. För när andan faller på vill man inte bli stoppad av att man inte har rätt färg hemma. Så tänker jag.

sysaker3

Jag är självlärd sömmerska och kommer på saker efterhand som gör mig bättre. Men nyckeln är att sy, göra fel, börja om och sy, sy och åter sy för att hitta sina egna vägar. Dessutom är ju hela internet nerlusat med tips och tutorials. Så söker man svaren aktivt hittar man dem alltid någonstans.
Sedan behöver man ju inte börja med dyraste sidentyget. Att använda t.ex ett gammalt påslakan du köpt på loppis för 10 spänn är både roligt och billigt. Och du behöver inte vara så rädd för att misslyckas då. Man behöver inte heller börja med det svåraste mönstret direkt. Gör något enkelt och bygg både din kunskap och ditt självförtroende successivt.

Kommentarer

 1. Marianne Jörgensen13 februari 2012 kl. 23:47

  Du har en Toppenfin blogg.Det är ordning och reda. Jag tycker det är kul att följa dig, eftersom jag har märkt att vi har mycket gemensamt trots åldersskillnaden.
  Jag syr alla mina kläder sedan cirka 35 år ,då jag gick på "Mönsterkonstruktion och sömnad" på Värnhemsskolan i Malmö, kvällstid. dessförinnan sydde jag en del till mig själv. samt till barnen under lång tid.
  Jag var också sångartist på 50-60 talet, kallades "Den Nya Babs".
  Sedan många år tillbaka har min man och jag som gemensam hobby , handlat på loppis och sedan sålt en del på Antik och Samlarmässor.
  Min man och jag har byggt vårt eget hus med egna händer. Jag är 72år,har varit yrkesverksam som Dramapedagog såg och hörde dig på Malmöfestivalen då jag sedan bad dig om vänskap på Facebook. Jag blev förvånad när jag sedan såg hur mycket vi har gemensamt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad roligt att läsa. Ja, vi har verkligen mycket gemensamt!

   Radera
 2. Ha, ha! Känner igen det där med att sy och ta upp, sy och ta upp!
  Vi är sprätthönor!
  Trevlig läsning och jag kan berätta att tack vare dina goda omdömen om provdockan har jag nu beställt en likadan (har länge funderat men inte kunnat bestämma vilken jag skulle köpa, så: Tack för hjälpen!)
  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men så bra. Du kommer inte ångra dig. Den är jättefin :)

   Radera
 3. Hej! Jag undrar om det stämmer att måtten på Lady Valet-dockan är större i verkligheten än de mått man ställer in på henne. Undrar pga osäker på vilken storlek jag ska ha, är i glappet :) Tack för en fantastisk blogg! <3

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg