Snijk-pijk på Mad Men-klänning

Eller sneak peak som det kanske heter.
Jag har sytt en ny klänning och tänkte berätta lite om processen innan jag visar den ordentligt.

Jag började på klänningsöverdelen för flera månader sedan men sedan blev den liggande eftersom tyget tog slut. Från början hade jag nämligen bara tänkt sy en kjol. Eftersom tygaffären där jag köpt tyget bara har öppet sporadiskt fick den vänta.

Överdelen såg ut så här. Samma mönster som den svåra blå fast med några förenklingar. Knapparna går till exempel inte att öppna utan man öppnar med dold dragkedja på sidan. Guldiga fina knappar och fina detaljer i övrigt. Fodret på insidan är randigt och är sytt för hand.

_MG_3838

Jag experimenterade mycket med hur kjolen skulle se ut innan jag bestämde mig.

_MG_3840_MG_3855_MG_3856

Jag har kollat på Project Runway vid sidan av symaskinen och bestämde mig för att inte vara en “One-Trick Pony”. Alltså inte göra samma sak hela tiden utan testa något nytt. Därför använde jag grunden från ett annat mönster och gjorde en tajt kjol med liten “volang” nertill istället.

_MG_3889

Men allt gick inte så smidigt som ni kanske tror. För när jag klippte ut kjolen så glömde jag lägga till sömsmån så den blev alldeles för liten. Ve och fasa. Tyget skulle inte räcka till att klippa ut helt nya kjoldelar… Då plockade jag fram improvisationen.

Eftersom det fanns en söm mitt bak på kjolen skulle man kunna lägga till något där så hela kjolen blev större. Så jag gjorde en remsa med likadana veck som på överdelen och sydde på därbak. Förutom att det räddade hela situationen så blev det skitsnyggt.
Nu ska den strykas till ordentligt och jag ska sy ett fint skärp till.
Jag tror denna klänningen får följa med till Paris i april! Jag är kalasnöjd!

_MG_3884_MG_3886

När den är helt klar ska ni få se den på bättre bilder.

Kommentarer

 1. Herregud!!!! Faktiskt, det där är den finaste klänningen jag sett, någonsin!! Du är ett geni!

  SvaraRadera
 2. Hejsan!!

  Jösses vilken snygg klänning!
  Du är så himla duktig!:)
  Ha en bra helg!

  //anna

  SvaraRadera
 3. Vad duktig du är på att sy. Själv tycker jag att första alternativet till kjol var bättre, just för att det passar detaljerna bättre. Men jag förstår dig när du säger “One-Trick Pony” Who wants to be that?
  Och det enklare alternativet blev väldigt fint det med! =)

  SvaraRadera
 4. Äsch, tack. Den är rätt fin faktiskt :)
  Jenny: På bilden kan jag hålla med om att det första alternativet var bättre. Men det var inte så snyggt som det andra på. Jag fick höfter breda som ladugårdsdörrar :) Och vida klänningar har jag så många av så det här var en trevlig omväxling.

  SvaraRadera
 5. Superfint! Jag har fått min Lady Valet nu och ska kika igenom dina tidigare bilder och se hur du gör. Du är en sann inspirationskälla!

  SvaraRadera
 6. Åh jisses va duktigt du e! Jag blir så inspirerad av dig

  SvaraRadera
 7. Den överdelen ihop med den grymma kjolen var ju ett klockrent val! Jag vi omedelbart göra en själv. Vad har du använt för mönster som grund? Eller var du grym nog att friköra?

  SvaraRadera
 8. Hej!
  Överdelen är en modifierad version av Vintage Vogue V1044. Minus riktiga knappar plus dold dragkedja i sidan. När det är så tajt och lite stretchigt är det så lätt att det glappar vid knapparna annars. Dessutom är jag lite för bekväm för riktiga knappar när jag inte måste ha det :)
  Kjolen var ett eget hopkok.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg