Nytt kök för inga pengar

Det är ungefär vad jag håller på med nu. I avvaktan på den där trissvinsten som kommer att finansiera Kvänumköket i lantstil får man vara lite klurig. Köksluckor som förmodligen sattes dit i början på 90-talet är nu på gång att få en uppfräschning med färg jag redan hade liggande här hemma efter fasadmålningen.
mala5

Vadå? Utomhusfärg på köksluckorna?
Jupp! Det funkar. Det fina med linoljefärg är att man bara genom att blanda den lite olika kan ha den till så himla mycket. Den enda skillnaden med att använda den inne är att tillsätta lite torkmedel så torktiden förkortas. Man blandar även grundfärgen själv genom att tillsätta ren linolja, några stänk terpentin och lite torkmedel med den rena färgen.
Jag köper all min linoljefärg från Ottossons Färgmakeri. De brinner för sina färger och har jättebra tips på sin webbsida både i text, bild och film hur man målar på bästa sätt.

mala1

Va? Konstnärspenslar. Är hon knäpp?
Nä, för riktigt stora ytor använder jag en något större pensel. Men för lite mindre ytor (en kökslucka stort) är  konstnärspenslar med vinklad mjuk borst suveränt för att få en alldeles blank och len  finish utan ränder och penseldrag.
Man målar ju väldigt tunt med linoljefärg vilket gör att man sällan får färg som rinner och droppar. Färgen är otroligt dryg och täcker väldigt bra. Med den lite längre torktiden hinner man först täcka ytan och sen jämna till den innan den hinner torka. Penslarna kan stå i veckor i kallpressad linolja utan att torka. Så det är en kort startsträcka för att komma igång mellan varven.

mala4
När du är klar kan du tvätta både händer och penslar med linoljesåpa som löser färgen utan lösningsmedel. Kan det bli mer ekologiskt. Både färg och såpa är ju rena naturprodukter. Och färgen luktar dessutom väldigt gott.

mala3
Nåja. Det var en liten lovsång till linoljefärgen.
Tillbaka till köksmålningen.
Eftersom luckorna var massivt omålat trä behöver jag bara rugga upp ytorna lite. Allt som enkelt kan plockas bort har burits upp på vinden för att målas där och det andra målar jag på plats.

mala5mala2

Det kommer att bli så himla fint! Ett steg närmare lantköket från Kvänum men typ gratis.

mala6

Kommentarer

 1. Oj vad du är påhittig! Spännande att se hur det blir!

  SvaraRadera
 2. Vilket bra inlägg! Jag blir så inspirerad av sånt här. Jag har iofs inget kök att måla om just nu. Och inget annat heller för den delen. Men jag har alltid varit nyfiken på det här med linoljefärg och tänkt att jag vill använda det till framtida målningsprojekt. Så tack för all infon kring detta :-)

  SvaraRadera
 3. Blir verkligen jättefin! Och linoljefärg och -såpa är bland det bästa som finns, brukar få omkring på byggnadsvården där jag bor bara för att drömma om hur jag skulle kunna göra den dag jag har ett gammalt hus... Och linoljesåpa är troligen världens bästa universalsåpa, använder inte ens tvål längre, bara såpan!

  SvaraRadera
 4. Det blir jättefint. Sedan är det dags att virka små hyllremsor med kanske
  en blå kant? Det finns att köpa färdiga, i papp m m. Men det blir väldigt
  fint med hyllremsor.

  SvaraRadera
 5. Oj, vad fint det blir!

  SvaraRadera
 6. En lite fråga angående torkmedlet. Vad innehåller det? Är det någon form av lösningsmedel? En vän till mig hade hört det i färgaffären och blev helt bestört. Hon trodde att hon hade målat helt giftfritt hemma när hon körde med Ottosson's, men så fick hon förklarat för sig av färghandlaren att barnen fått andas in en massa lösningsmedel trots allt :-S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu vet ju inte jag hur hon blandat sin färg från Ottossons. Linoljefärgen i sig innehåller BARA kallpressad linolja och pigment. Sen kan man göra sina egna blandningar av den. Man KAN tillsätta terpentin och den är ju giftig i stora mängder och man ska sörja för god ventilation. Vad gäller torkmedlet tillsätts ju det i så otroligt små mängder (1%) så jag tror det har liten inverkan. Du kan även måla utan torkmedel inomhus om du står ut med längre torktid.
   Du ska också ha i åtanke att färghandlarna inte vill sälja linoljefärg och sällan vet särskilt mycket om den. Flera gånger när jag inte köpt linolja av Ottossons har jag vetat mer om färgens egenskaper än färghandlarna. De är ofta säljare av ett visst märke och promotar det fullt ut eftersom de då också får bättre pris av färgtillverkarna. De utbildar bara inom sina egna färger och vill självklart hävda den egna färgens fullkomlighet.
   Kontentan är att hon inte ska lyssna så mycket på färghandlaren.

   Radera
 7. Hej! Jag tänkte bara höra hur färgen på köksluckorna sitter såhär fem år senare. Står inför samma projekt! Hur mycket måste man slipa innan man målar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förutom ytor kring knoppar som används mycket har den suttit jättebra! Lite målartvätt för att få bort fetter och sen bättra på tunnt igen är allt som krävs. Rekommenderar!

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg