Krönika 5 – i sin helhet

kronika-november

De som följer mig på bloggen och som känner mig i verkliga livet vet att jag älskar att sy. Jag syr så mycket jag orkar och hinner. Är jag inne i ett "sy-skov" börjar jag sy nästa plagg i princip innan det föregående avslutats. Oftast syr jag klänningar i 50- och 60-talssnitt eftersom jag uppskattar estetiken från dessa årtionden. Dessutom samlar jag gärna på mig vintageplagg från den tiden. Och ja, det har hunnit bli en hel del under de drygt sex år jag sytt och samlat kontinuerligt.

För cirka en månad sedan insåg jag att situationen blivit ohållbar. Klädkammaren, tillika syrummet fullkomligt svämmade över av kläder, tyger och mönster. På varenda vägg, krok och dörr trängdes en eller flera galgar. Vår himmelssäng i sovrummet, som visat sig vara den perfekta klädställningen, blev en sleep-in closet och de vackraste klänningarna blev konstverk på väggarna i vardagsrummet. Dessutom var husets relativt få garderober fulla med kläder jag inte använt på sisådär fyra år. Ni inser ju galenskapen. När min man i princip tvingades hänga sina kostymer på gardinstängerna i köket förstod jag att jag var tvungen att ta tag i detta i-landsproblem.
Så den senaste månaden har jag ägnat mig åt operation "Walk in closet makeover". Jag har förutom att tömma hela klädkammaren på sitt innehåll, tapetserat väggar och dörrar, målat golvet, byggt på med smarta förvaringslösningar och verkligen tänkt igenom rummets förutsättningar för att maximera den förvaring jag behöver.

Efter det har jag genomfört den stora gallringen och hängt tillbaka allt. Det är inte lätt för en person som tror sig behöva det där udda plagget för en eventuell maskerad som kan tänkas dyka någon gång i framtiden. Eller som inbillar sig att man kommer att gå ner de 15 kilo som krävs för att den där vintageklänningen i extra small ska passa. Sakta men säkert har klänningarna blivit färre och utrymmet större. Detta förstås under stor vånda, press och klädångest.

Det positiva med vintage- och second handvärlden är att någon annan får nytta av det jag skapat eller gallrat ut. Tyvärr har jag ju sedan länge upptäckt samma sak! Så i takt med att jag rensar ut hittar jag nya fynd på Tradera och vintageställen. Fantastiska skapelser som jag bara måste ha och som pryder sin plats i garderoben och på himmelssängen, ja rent av i vardagsrummet.

Och lagom till jul kommer allt att vara som vanligt igen. Förutom i köket, där makens kostymer nu får hänga permanent...

Publicerades i tidningen Sydöstran 21 november, 2012

Kommentarer

  1. Packa ner i lådor och upp på vinden! :) om ett halvår tar du ner och återfyndar dina gamla kreationer. Så brukar jag göra! :) // Katti

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg