Brödfödan

jobbet2

Jag fick frågan vad jag jobbar med. Och det är inte så kort förklarat för jag duttar med så många roliga saker.

Just nu jobbar jag 60% på Karlshamns Centrumförening som marknadsansvarig projektledare. Våra medlemmar är butiker och fastighetsägare i staden och vi jobbar för att handeln ska blomstra, att det ska hända roliga saker i staden som gör den trevlig att besöka. Det kan vara jippon som modevisningar, scenprogram eller mässor. Till dessa jippon och allt annat vi gör utformar jag annonser, loggor och tryckmaterial och så ansvarar jag för webb och sociala medier. Förra veckan utformade jag även en radiokampanj. Eftersom jag faktiskt har en kandidatexamen i ljudproduktion och dessutom är musiker kan jag fixa allt det där själv. Från komposition av musiken till produktionen. Men speakerröst tog jag faktiskt in. Jag har ingen bra radioröst.

Jag brukar försöka vara anställd 50-60% som en bas i livet. Jag söker mig till kreativa jobb där jag själv kan planera min tid och mina dagar och dessutom kan använda mina mediekunskaper. Eftersom minst 50% basinkomst då är säker så kan jag välja vad jag gör med resterande tid. Frilansa lite, leva fattigt och ha mycket tid eller frilansa mycket, tjäna mer och ha lite tid.

jobbet1

Mitt företag startade jag 2001 i samband med att jag började plugga på högskolan. Jag var inne i en period då jag tillverkade en massa saker som jag sålde och jag behövde kunna fakturera. Det var många uppdrag som trillade in. Jag spelade pianobar varje fredag på ett hotell, jag designade och tillverkade alla deras nya rumsnycklar (alltså själva hänget) samt hjälpte till med inredningen och sydde hundratals meter gardiner. Samtidigt hela tiden frilansade jag som musiker, sångerska och skrev musik. Några år tidigare fick jag skivkontrakt med Bert Karlsson men hoppade av när det kändes som de ville ta kontroll  över min musik. Det gillade jag inte. Den ville jag kontrollera själv.

2003 började jag producera musik till min första musikalproduktion och 2004 tog jag min examen som medietekniker med inriktning ljud- och musikproduktion. Men det var en bred utbildning och jag lärde mig även grafisk produktion, webbproduktion och lite filmproduktion. Hösten efter började jag jobba som lärare i medieteknik på högskolan jag själv utbildat mig i. Mellan 2003-2008 producerade jag väldigt mycket musik och även lite för film.
Det här är bara en bakgrund för det förklarar vad jag fortfarande gör och kan göra i mitt företag.

piano

2007 träffade jag min man som jobbade som programledare i Sveriges Radio. Så praktiskt då att jag 2008 blev ljuddesigner för samma program han blev programledare för (P4 Dans 19:30-21:00 på söndagar). Där jobbar vi alltså tillsammans i varsitt bolag.

Utöver ljud, musik och sång jobbar jag ofta som projektledare´för olika tidsavgränsade projekt. I år leder jag till exempel för tredje året den digitala festivalen Kärlek, ettor och nollor. Jag bygger och designar även webbsidor och i vår gör jag min största någonsin för ett av Sveriges bäst säljande band tillsammans med en gammal klasskamrat från högskolan.
Och så skriver jag krönikor en gång i månaden för en lokaltidning.

Jag säger sällan nej till roliga förfrågningar jag får (om det inte handlar om t.ex hjärnkirugi för där kan jag ju de facto nada) utan ser det som ett tillfälle att lära mig det som krävs. Och genom det har jag lärt mig massor och jag kan vara ganska självgående i olika produktioner.

Nu fattar ni nog vad jag menar när jag säger att jag duttar med massa saker.
Frågor på det?

Kuriosa: Jag är också utbildad undersköterska. Det kändes som ett arbete man direkt kunde får jobb i och det fick jag. Back in the day. Roligt med människorna men det uppfyllde inte riktigt mina kreativa lustar.

Kommentarer

 1. Jag utbildade mej till undersköterska för ett antal år sen, efter att ha jobbat i bla kök länge. Älskade verkligen mitt jobb som uska, att få hjälpa andra i behov. Men när nedskärningarna blev för mycket och jag inte hann med det mest basala i en persons hälsa och välmående, då hoppade jag av. Jag orkade inte med att aldrig få göra klart och att alltid ta över ofärdigt arbete. Det var oerhört stressande. Så då fick jag chansen att bli kokerska på ett litet dagis på 50 % och jag stortrivs! Och att jag då kan hinna sy och handarbeta och gå LÅNGA promenader med mina hundar! Livskvalitet är inte att förakt!
  Må så jättegott!
  Miriam

  SvaraRadera
 2. Men wow! Hoppas jag lyckas få mig ett lika rikt, kreativt liv! Skönt att höra att det faktiskt kan fungera, bara man anstränger sig. Vet inte helt vad jag vill, är också kreativ, pysslar gärna med tusen olika saker samtidigt, men nu läser jag till bibliotekarie som jag kände skulle bli ett helt ok jobb vid sidan av någon form av kreativt, frilansarbete. Men vi får väl se vad framtiden ger!

  SvaraRadera
 3. Ja verkligen wow! Kul att du tog dig tid att skriva detta inlägg. Det är jättekul och inspirerande att höra att det funkar att leva utan en fast anställning. Så länge man är kreativ finns det saker att göra som man kan klara sig på! Det är hoppingivande för mig som student som fortfarande tragglar med framtidsplaner... vad ska man bli liksom? Lycka till i fortsättningen!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg