Nysytt! Gertie Shirtwaist dress

Jag har haft Gertie’s New Book For Better Sewing ganska länge och köpte den direkt när den släpptes. Men det är först nu jag tagit mig för att sy något från den. Förstahandsvalet var den här 40-talsdoftande skjortklänningen.

 shirtwaist4

Och ja, ni kommer häpna men jag har hållit mig till mönstret ganska mycket denna gång. För några små justeringar för passformens skull kan ju inte räknas?

shirtwaist1

Klänningen har smock i ryggen och det är första gången jag sytt det. Det var inte så svårt. Det står till och med förklarat i boken hur man gör. Däremot ville jag inte ha så mycket pös i ryggen så jag la till några extra rader med smock. Det är ju rysligt smidigt både ut ett bekvämlighets- och passformsperspektiv. Och så minskade jag ner bredden på axlarna något. Vet inte någon som är så bredaxlad.

shirtwaist5

Jag är ju inte så lång (167 cm) så jag kortade också kjolen något så den landar strax under knät. Det funkar bättre med min längd. Desutom var jag tvungen att minska vidden  på kjolens bakstycke aningens eftersom tyget inte räckte till.
Tyget kommer från Stoff och Stil och är bomull av jättefin kvalitet.

shirtwaist3

Kragar är inte min bästa gren när det gäller sömnad, och jag får erkänna att på insidan var det rätt mycket improvisation för att få det att gå ihop. Note to self är att öva på kragar. Är man bara väldigt noga med att pressa och stryka så ordnar sig det mesta.

Klänningen är redan en favorit. Kommer att sy flera i samma mönster ögonblicket jag hittar rätt tyg.

Kommentarer

 1. Du passar väldigt fint i den modellen. Du ser ut som en ljuv 40-talsdröm

  SvaraRadera
 2. Mycket snygg klänning! Både modell och tyg!

  Instämmer i dethär med kragar... Och strykjärnet är halva jobbet, det har räddat mig några gånger. Det värsta jag sytt var en Elvisutstyrsel med såndär hög "elviskrage" som jag själv fick fixa mönstret till, efter noggranna anvisningar ifrån sonen som hade beställt dressen!
  Där räddade strykjärnet mig!

  SvaraRadera
 3. Det var ju en toppenfin klänning! Och ibland undrar man hur mönstrena är gjorda. Det är just där det spelar störst roll om det ska bli en snygg kurva eller söm på exakt rätt ställe som det är som mest kinkigt att mönstret man ritar av och sedan tyget som klippt är exakt. Pust.
  Kul att du fick dit en snygg smock. Jag hoppar numera över mönster som har det. Det blev inte så bra sist jag gjorde det.

  SvaraRadera
 4. så fint!
  jag har också gerties bok, och menar att sy alla modeller in den, men av någon anledning tänker jag inte på den när jag väljer projekt. men jag måste tillbaka till den, för modellerna är ju så fina. den skjortklänningen är en av mina favoriter, och det är kul att se den uppsydd och få veta mer om passformen och sånt. kanske mitt nästa projekt?
  och om kragar: de är väldigt läskiga, men tar man det ett steg i taget lyckas man alltid att ta sig igenom. nu måste jag gå och kolla hur just den är är uppsydd...

  SvaraRadera
 5. Jag älskar klänningar, speciellt småblommiga. Du har verkligen hittat en fin modell och ett fint tyg som tillsammans blir sååå snyggt. Hur sydde du smocken?

  SvaraRadera
 6. Snyggt! Jag sydde den i somras och håller med om axlarna. Dock gjorde jag inte en toile, så jag får leva med min bredaxlade version. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gjorde inte heller en toile. När jag upptäckte axlarna sprätte jag bort ärmen och klippte bort lite bredd, sen på med ärmen igen. Så det är inte försent för dig heller ;)

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg