Tjugofjorton

Jag har funderat mycket den senaste tiden över hur jag ska kunna utveckla mina skräddarkunskaper och min garderob så klart. Jag har stolpat upp följande punkter:

- Jag tänker satsa på att sy färre plagg men med större noggrannhet och finish.
- Jag ska sy minst ett plagg i månaden, gärna fler men utan att ge avkall på noggrannheten.
- Jag ska bli bättre på att dokumentera det jag gör. Jag tänker använda min Fashionary för att samla dessa reflektioner.
- Jag vill öva mer på konstruera egna plagg som jag gjorde förr. Det var ju faktiskt så jag började sy, utan mönster. Jag skriver öva eftersom fokus ligger på att utveckla kunskap och inte enbart på att producera plagg.
- Jag behöver fler basplagg i min garderob. Allt kan inte vara festplagg även om de är roligast att göra. Basplagg med glimten i ögat, så klart! Annars vore det ju inte jag.
- Eftersom senvåren alltid är arbetsintensiv ska jag försöka avsätta korta stunder till sömnad varje dag istället för att bli stressad över att jag inte kan sitta hela dagar.
- Jag ska bli bättre på att använda och anpassa de mönster jag redan har i min samling och inte köpa så många nya. Undantaget är fina vintagemönster som är tillåtet att samla.
- Om det är ett nytt mönster tänker jag sy en enkel toile i bomull före jag syr med riktigt tyg för att se om allt passar, om det är min stil eller om något måste utvecklas.
- Jag ska utmana mig själv till att sy mer komplicerade plagg.
- Jag vill testa att sy några vardagsplagg i trikå. Det är outforskade marker för mig. Jag tänker sköna plagg man kan ha på sig när man slipar, målar och renoverar hus i första hand. Dessa kommer att ligga utanför de 12 månadsplaggen i så fall.
- Jag vill sy en fin och varm kappa till nästa vinter. Eller möjligen en fin vår/höst-kappa. Jag har testat några modeller i enkelt bomullstyg men hittills inte hittat en modell som jag vill satsa på.
- Jag vill testa att sy något herrplagg. Thomas får hoppa in som modell för det.

Här är några av de mönster jag vill testa.
Mönster från Wearing History. Jag köpte e-mönster som man skriver ut själv och då blev det mycket billigare att köpa dem. Sen printade jag ut omslaget och klistrade fast på ett stort kuvert med washi-tejp. Det blev därmed snyggt förpackat.


Den här kappan har jag ännu inte testat i bomull men jag har sett flera lyckade exempel hos andra bloggare. Gertie, som gjort modellen, jobbar förresten på nästa bok nu. Den ser jag fram emot att köpa.


Tilly and the buttons har konstruerat följande kjol (Miette) som verkar vara en bra baskjol att ha i sin garderob. Den vill jag testa. Även där köpte jag ett e-mönster.


Sen har jag ju flera mönster i min befintliga samling som borde få en chans. De här två från Butterick, till exempel. Den till vänster består av både underklänning och en skjortliknande klänning. Och den högra är som en snygg morgonrock man kan svepa in sig i på morgonen, eller en lat söndag och ändå hasa runt och vara lite stilig.


Ja, det var några tankar för tjugofjorton. Hur tänker ni?


Kommentarer

 1. Väldigt kul att se din plan. Vilken av alla varianter av Fashionary använder du? Det finns ju alla möjliga storlekar och utföranden.
  /Efwa - Medea

  SvaraRadera
 2. Åh, jag är en hel kontinent från det du syr. Men jag tycker om det egna skapandet utifrån mitt egna huvud. Det kommer inte ut så mycket i praktiken av det ännu men det finns där samt min längtan efter att skapa små saker mm. Fastnade för den klänningen till höger, den blåa längst ner. Så underbar och väcker minnen från barndomens långfilmer.
  Mamma Mia

  SvaraRadera
 3. Jag ska försöka sy fler klänningar och kjolar. Samt överdelar till kjolar. Har svårt för att sy saker som hör ihop. =P Sedan ska jag försöka spara ihop till en overlock, om jag inte nu får en när jag fyller år.

  SvaraRadera
 4. Ser mest fram emot att få se dina egna konstruktioner. Men framförallt glöm inte bort att ha kul under vägen. Tjo :)

  SvaraRadera
 5. Ser fram emot att se din Gertie-kappa! Tänkte själv ta mig an den senare i år. Jag syr mest vardagsklänningar och tänkte fortsätta på det spåret, fortsätta använda de mönster jag har passat perfekt och öva på att få till fin finish i stället för att skynda :)

  SvaraRadera
 6. Haha! Jag hade kunnat skriva nästan ordagrant som du, eftersom jag också tänker i samma banor. Att våga testa, att sy toiles, att vara extra noga etc. Jag har gått kurs i Mönsterkonstruktion, men försöker sedan ta nån extra lätt väg ut. Vilket det ju sällan blir. Så nu vill jag också utmana mig! Så roligt att läsa att det inte bara är jag.

  SvaraRadera
 7. Vad roligt! Den där playsuiten har jag också kollat på, den är riktigt fin!
  Mina mål för året är att bli säkrare och mer experimentell med mönsterkonstruktion (ska gå en kurs i vår!), utforska overlocken ordentligt, och få till en riktigt snygg skjorta! Till hösten kanske det blir en kappa också, hoppas på det! :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg