Organiserade mönster - check!

Under de år jag sytt har jag samlat på mig en hel del mönster. Jag brukar dessutom passa på att köpa ett helt gäng när voguepatterns.com har sin stora rea (de hade just en!) Det blir så mycket billigare (trots dyr frakt) än om jag skulle köpa samma mängd på något av de svenska alternativen. Jag har dessutom samlat på mig en hel del vintagemönster, pdf-mönster och indiemönster. Samt de mönster jag själv skissat fram och sparat förstås. Situationen började blir ohållbar och det var inte roligt att rota runt i oorganiserade mönsterlådor instängda i en skrubb. Dessutom sliter det ju på mönsterkuverten när man bläddrar bland dem.

Nu har jag ett superbra system men det tog mig två hela dagar att sortera och organisera allt.


Jag fotograferade av alla fram- och baksidor på mina mönster (med info om material och tygmängd). Jag skulle kunna scannat också men valde mobilfoto i bra dagsljus. Det funkade bra och gick snabbt. Jag skrev ut bilderna i A5-format. Det här var det mest tidsödande i processen.
På mina vintagemönster valde jag att bara fotografera framsidan. PDF-mönster hade jag ju redan i digital form så jag skrev bara ut framsidan som den var.

I två A5-pärmar finns alltså ett bildarkiv nu av alla mönster sorterade efter varumärke och nummer med tydliga flikar.


I den ena pärmen har jag samtida mönster från Vogue, McCalls, Buttericks, New Look och Simplicity. I den andra pärmen har jag vintagemönster och indiemönster (Ex Colette Patterns, By Hand London, Victory patterns mfl)
Ordning och reda! I stället för att bläddra sönder mina mönster där de står i lådorna kan jag nu enkelt bläddra i en pärm. Eftersom pärmarna är så små kan jag till och med ta med dem när jag ska till tygaffären. Då har jag full koll på både planerade projekt och de infall som säkert kommer.Jag köpte plastlådor lika breda som stående A4-fickor. Alla mönsterkuvert står nu i rejäla plastfickor sorterade i samma ordning som i pärmarna (efter varumärke och nummer). Varje ficka har dessutom en klisterlapp på höger sida så att man lättare kan sortera och hitta. Nya mönster kan lätt sorteras in. 


Hur bra?! Hur har ni organiserat era mönster?

Kommentarer

 1. Såååå underbart! /Organiseringsnörden

  SvaraRadera
 2. Strålande idé, jag anammar den direkt :-)
  /Lena

  SvaraRadera
 3. Vilken jättebra idé! Och vilka fina mönster du har!
  /Maria

  SvaraRadera
 4. Jag var så dum för något år sedan när jag skulle städa klädkammaren. Den svällde över ! I min iver lämnade jag äldre mönster till Brödet o fiskarna. Någon dag senare hade jag ångrat mig och gick dit för att se om de fanns för att jag skulle köpa tillbaka dem. Icke, de sa att de var slängda, det undrar jag. Jag ångrar mig än !!

  SvaraRadera
 5. Jättebra idé! Var hittar jag de bästa vintagemönstren, du som vet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ebay, tradera, loppisar. Jag har haft tur och de flesta av mina vintagemönster har jag fått av människor som vet att jag älskar att sy.

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg