Tutorial: Pimpa dina fula högtalare med tyg

Högtalare. Dessa fula och svarta klumpar som sticker ut i ett ljust rum. Jag gillar teknik men jag ogillar att äldre teknik, som förvisso fungerar bra, ofta är så himla oestetisk. Med en enkel tyglösning kan dock den mest fula högtalarklump bli ett vackert smycke i ditt hem. Antingen kan du få dina högtalare att smälta in i inredningen eller kan du pimpa dem. Jag valde det senare med ett vackert linnetyg från Almedahls som heter Fåglarna berättar.
Just linne och tunn bomull lämpar sig särskilt bra till ändamålet eftersom det inte stör ljudet i någon märkbar utsträckning. Sammet skulle vara en ljudmässigt sämre lösning.


På avstånd ser man inte högtalarna längre men nära inpå är det som små smycken.


Så här fula var högtalarna från början. Inget fel på funktionen förvisso men att köpa nytt när man så enkelt kan pimpa med lite tyg var inte aktuellt.


Jag mätte lite först. Dessa högtalare är lite rundade i framkanten och det fick jag ta med i beräkningarna när jag funderade ut hur jag skulle göra för att få det snyggt runtom.Eftersom tyget var så stormönstrat och jag ville ha fin mönsterpassning valde jag att bara ha en söm. Till högtalarens höjd lade jag dessutom på lite sömsmån som skulle räcka både till en fåll i nederkant samt till till en invikning ovanpå. Återkommer till den. Den enda sömmen flyttades sedan runt till baksidan när den sytts ihop.Sömmen både pressade och sydde jag ner. Sen kantade jag kanalens övre och nedre kant. Linne har ju en tendens att rispa upp sig annars. Overlock eller sicksack spelar ingen roll.


Sen var kanalen redo att bearbetas vidare. Tyget med roliga fantasifåglar på är verkligen fint, tycker jag.


Fållen jag sydde var den enklast tänkbara. Ett vik bara och söm nära den overlockade/sicksackade kanten.


För att få snygga hörnor på ovansidan använde jag följande metod. Jag satte ett finger och tryckte ner tyghörnen. Då bildas en flik på varje sida fingret som jag nålade ner och sedan handsydde fast med några stygn.Därefter gjorde jag ett lock till varje högtalare och vek omsorgsfullt in kanterna så att de följde formen på högtalarna.Sedan tog jag bort locket och pressade ner så formen blev stabil...


Klippte bort tygöverskottet på baksidan...Och nålade fast locket igen på högtalaren före jag drog av tyget....


... och sydde fast locket.


Och tada, ett lock med fin rundad framsida som följer högtalarens form.


På baksidan markerade jag var högtalarsladdarna går in och sen sydde jag ett brett knapphål för dem att löpa igenom.


Nu är det bara den fula TV'n som sticker ut i inredningen. Kanske kan en vit rullgardin vara lösningen på det? Högtalarna har i vilket fall gått från fula till fina. Det är en mycket bra början!


Inlägget är ett samarbete med Ohlssons tyger

Kommentarer

 1. Tänk om man skulle få göra sådär med sambons högtalare. Dem får man inte ens vrida på ;-P

  SvaraRadera
 2. Så fiffigt tips och så fint det blev!
  //Maria

  SvaraRadera
 3. Fint, hade dock aldrig (!!!) fått göra så med sambons högtalare, haha

  SvaraRadera
 4. Hello there, dear gal.
  I must say: this is the perfect way to hide away moder technology. But, not only that: you have geniously found a way to deal with dust, since it can make havoc if it reaches the inner part of the speaker. With this "cover up", you can just pop it to the washing machine - and then have a clean "cover" again. :)

  Marija

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg