Tutorial: Smockklänningen

Det har varit en segstartad vår/försommar i år. Förra året vid denna tiden här i söder var det redan högsommar. Nu börjar det kännas lite mer som sommar och från nu och fram till senhöst är en smockklänning helt perfekt att ha på sig. Den sitter inte åt någonstans, viscosetyget är lent mot hyn och andas bra i värmen. Dessutom är det den absolut enklaste klänning du kan sy och anpassar sig efter alla bystar och kroppar. Perfekt på stranden, hemma i soffan, på festen och till vardags och både till barn och vuxna. Jag tänkte visa hur man kan sy en nu. Häng med!Klänningen består av två axelband (om du önskar sådana) samt ett rektangulärt tygstycke som smockas i överkant. Och smock är absolut inte svårt även om så här många rader kan ta en stund att sy. Men det är bara rogivande, tycker jag. På med en film eller din favoritmusik och smocka på. Till min klänningsöverdel sydde jag 28 rader smock med ca 1cm mellanrum. Du väljer själv hur många rader du vill sy. Mät från armhålan och ner till där du vill att kjolen ska börja bölja ut. Testa lite efterhand du syr för att känna på hur formen förändras. Jag tyckte att 28 rader var rätt lagom för min växande kalaskula. Notera att detta inte nödvändigtvis är en gravidklänning.

Här hittar du viscosetyget jag använde: [LÄNK]
Till min klänning gick det åt 2 meter tyg, nästan två rullar elastisk smocktråd och ett stycke 5 mm brett resårband. Ja, och tråd förstås!

För att kunna klippa ut dina delar behöver du bestämma följande:
- Vill du ha axelband på din klänning? Jag sydde 2 cm breda axelband till min. Det var precis den bredden som dolde bh-banden men det är en smaksak hur du vill göra. Längden du behöver kan du vänta med att räkna ut till du provar den färdigsmockade klänningen.Vi kommer tillbaka till det...
- Även längden på din klänning är individuell. Jag ville ha en som var golvlång men du kan likaväl sy en som är kort till stranden eller knälång. Bestäm en längd, lägg till några cm för fållen och 3 cm i ovankant.
- Kjolens vidd bestäms till viss del av längden. Är den golvlång och för tajt blir det svårt att gå i den. Ju kortare klänning desto mindre vidd kan du komma undan med. Testa med ett måttband du fäst ihop och försök gå i öglan för att vara säker. Du ska ju inte behöva snubbla. Är klänningen å andra sidan för snäv får du inte den smockeffekt som formar den i överdelen. Så testa med måttband vid både byst och höft så det finns utrymme nog att ta på sig klänningen när smocken är utsträckt.
PS: Om vidden är för stor kommer inte smocken orka dra ihop tyget i den utsträckning som krävs för att forma sig runt kroppen. 

Nåja, när du har dina mönsterdelar börjar du med att sy sidsömmen, eller baksömmen om du väljer att ha den där. Du kan sedan sicksacka eller overlocka ihop båda råkanter samtidigt och pressa ner från rätsidan.


I klänningen överkant ska vi trä in ett bredare resårband så vi börjar med att sy en kanal för det där. Mitt resårband var 5 mm brett så jag anpassade min kanal efter det.Glöm inte att lämna en liten öppning där du kan trä in din resår.


Smock syr man med elastisk tråd i spolen och med vanlig tråd i övertråden på en helt vanlig symaskin. Eftersom mitt tyg hade svart botten valde jag svart resårtråd. Smock sys sedan från rätsidan med något längre stygn än normalt (3:an på min maskin). Jag brukar fästa den genom att backa fram o tillbaks i korta intervaller i början och i slutet på varje rad så att nålen verkligen penetrerar gummit i tråden. Spolen kan fylla antingen för hand eller på vanligt vis. Jag valde för hand denna gång eftersom jag behövde mera spänd tråd för ändamålet. Spänn med andra ord tråden lite lätt när du virar på spolen. Det kan vara bra att testa sig fram på en provbit tyg först. Bli inte förskräckt om det inte drar ihop sig direkt efter första sömmen. Det är först när du har ett gäng smockrader som det verkligen börjar hända grejer. Och slutligen kan du ånga lite lätt från rätsidan så krymper tråden ihop tyget ytterligare. Skulle överdelen trots allt kännas för stor är det bara att ta in sidsömmen lite grann extra.


Mellan mina smockrader är det ungefär 1 cm mellanrum. Jag använde pressarfoten som en guide. Det behöver vara ganska tätt för att bli både elastiskt och starkt så inte klänningen kasar ner. Översta raden smock börjar på samma ställe som sömmen för kanalen till resårbandet. Du kommer behöva spola nytt i resårrullen/spolen ganska många gånger.


När du är nöjd med antalet smockrader i överdelen på klänningen och har provat att den sitter ok, kanske ångat ihop tyget lite grann är det dags att trä in resårbandet i översta kanalen. Trä igenom resårbandet med en trubbig nål och lite längre ändar som sticker ut än vad som krävs och ta på klänningen. Dra åt resåren till det känns bekvämt och knyt en knut.


Sen är dags för själva fållen. Jag pressade först ner lite mer än en overlockbredd (ca 5 mm) och sen ytterligare 2 cms uppvik. Pressa först och sy sen. Viscose är en dröm att pressa.


Jag ville ha axelband som dolde bh-bandet och tyckte, som sagt att 2 cm var lagom bredd. Jag klippte ut medvetet för långa band i ca 8 cm bredd, pressade först på mitten och använde sedan mittvecket för att vika in respektive sida.


Sedan sydde jag en stickning på varje sida för symmetrins skull.


Sen tog jag på min klänningen och använde min bh som guide för att hitta bandens position och längd. Lite trixigt att nåla på sig själv men det går med lite akrobatik. Annars be någon om hjälp att nåla dit banden på insidan före du tar av klänningen igen.


Sy fast banden med raksöm och klipp bort överskottet på insidan med lite marginal.


Tada! En klänning som passar de flesta kroppar och som är busenkel att sy. Min kalaskula kan växa med gott samvete utan att det överhuvudtaget sitter åt och klämmer någonstans. Den här kommer jag använda flitigt i sommar och hela hösten.


Även barn är superfina i den här modellen. Den är lekvänlig och skön.Kommentarer

 1. Hur vid gjorde du din klänning? Hur mycket rörelsevidd?

  SvaraRadera
 2. Jag har hört att man ska lägga till 1,5-2 gånger på vidden eftersom att smocken drar ihop tyget. Det kan dock vara ganska stor skillnad mellan 1,5 och 2 gånger. Hur vet man hur mycket man ska lägga på utan att först prov sy? Är det olika på olika tyger?

  SvaraRadera
 3. Eftersom min är så lång så fick vidden avgöras av vad som är bekvämt att gå i. Så jag satte ihop måttbandet och testade att gå i det. Kollade också mot övriga kroppen. Är klänningen kortare behöver du inte ta hänsyn till det så då är nog 200% (din bredaste del x 2) ett bra mått att gå efter.

  SvaraRadera
 4. https://klippertill.wordpress.com/2015/07/20/smockklanning/ Tack för super inspirerande tutorial. Såhär blev min!! Hälsningar Cecilia

  SvaraRadera
 5. Googöadr på smockklänning då jag äntligen hittat klänningsmodellen som jag trivs i. Dock får jag bara träffar som dina. Min klänning har smock under bysten ner till midjan. Förstår du hur jag menar? Har du sytt någon sådan också?

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg