En årssammanfattning

Inget kan kicka igång bloggandet som en lista. Jag tycker egentligen det är jätteroligt att blogga och har en massa inlägg jag vill skriva men just nu är jag alldeles för ofokuserad. Att vara mamma tar tid och energi men samtidigt ger det också energi och det är fint att se en ny människa utvecklas. Det finns dock inte så mycket tid över och när jag väl har en stund över är det en ständig kamp om var den ska ska läggas. Är det vindsrenoveringen, en stund i stillhet och vila, sömnad av ett nytt plagg eller att köra några tvättmaskiner. Eller kanske en dusch! Ja, ni fattar. Hoppas ni finns kvar där någonstans när jag väl skriver.
Listan som är en årssammanfattning hittade jag hos Underbara Clara
Gjorde du något 2015 som du aldrig gjort förut? 
Massor! Var gravid, genomförde mitt första kirurgiska ingrepp (kejsarsnitt) och fick en dotter. Så himla mäktigt och märkligt på samma gång. Fattar fortfarande inte riktigt att det hänt.

Genomdrev du någon stor förändring? 
Jag påbörjade vindsrenoveringen. Jag har lagt en massa tid på att undersöka bra isoleringsmetoder för gamla hus och läst allt jag fått tag på om byggnadsvård. Jag är mer övertygad än någonsin att naturmaterial och gamla metoder är den rätta vägen till ett friskt och hållbart hus.

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
Nej, men en god väns dotter!
Vilket datum från år 2015 kommer du alltid att minnas?  
Den 30 juli. Då föddes vår Signe Neah.
Dog någon som stod dig nära? 
Nej, tack och lov. Men jag bävar ständigt för dagen då det kommer att ske.
Vilka länder besökte du?
Bara Danmark som ligger typ nästgårds från Karlshamn.
Bästa köpet? 
Den gamla barnvagnen från 50-talet. Jag köpte den från början som en slags flyttbar dagbädd men nu har Signe sovit gott i den på nätterna i snart 3 månader . Den har sin ursprungliga halmmadrass kvar och jag har bara kompletterat med en hemmasydd tunn bäddmadrass ovanpå. Den står bredvid min säng, är i precis rätt höjd, har perfekta gunget och är lagom stor för att hon ska känna sig omhuldad på natten. Dessutom är den gudomligt vacker.

Gjorde någonting dig riktigt glad? 
Att få Signe så klart. Jag grät av glädje och spänning när de sa skulle ta hål på fosterhinnan. Sen hörde jag hennes röst och såg hennes mörka kalufs bakom skynket kort efter. Vips låg hon bredvid mig. 
Både jag och Thomas hade glädjetårmania.
Saknar du något under år 2015 som du vill ha år 2016? 
Tålamod. Jag har tålamod för det mesta men jag skulle nog ändå behöva lite till. Jag har en tendens att bli lite otålig.
Vad önskar du att du gjort mer?  
Legat i hängmattan och slappnat av. Jag har svårt för det. Jag vill ständigt kräma ur det mesta ur tiden jag har.
Vad önskar du att du gjort mindre?
Mobilsurfat. Jag har en slags hatkärlek till mobilen. Hatar den tid som försvinner pga den och älskar samtidigt all inspiration den ger mig via exempelvis Instagram och Pinterest. Jag jobbar på att minska mitt användande och välja mina tillfällen bättre.
Favoritprogram på TV? 
Narcos, Downton Abbey, Trädgårdstisdag, Det sitter i väggarna och Game of thrones.
Bästa boken du läste i år? Jag har inte läst så mycket böcker i år mer än faktaböcker. Och den enda tidning jag läser från pärm till pärm är Gård och torp.
Största musikaliska upptäckten? 
Ji Nilsson
Vad var din största framgång på jobbet 2015?
Utvecklandet av det projekt jag är anställd i. Utmanande och omfattande. 
Största framgång på det privata planet? Att jag orkade så himla mycket under min graviditet. Jag var envis och hade massor med energi och jäklar anamma.
Största misstaget?
När jag råkade ta sönder ett glas i de mycket dyra och specialtillverkade nya fönster vi ska ha på vinden. Som tur är löste en glasmästare det på en förmiddag. Så mycket värre än så var det alltså inte.
Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år? 
Både gladare och ledsnare, tror jag. Spannet mellan högt och lågt har varit större. Djupare sorgsenhet och större lycka varvat om vartannat.
Vad spenderade du mest pengar på? Huset och trädgården.
Något du önskade dig och fick?
Ett barn. Vi fick ju kämpa ett antal år för det.

Något du önskade dig och inte fick? Tvillingar. Det ena barnet tog kroppen tillbaka i vecka 11.
Vad gjorde du på din födelsedag 2015? Trots en mycket jämn födelsedag firade jag mycket enkelt på hemmaplan med de närmaste. 
Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre? Säkert, men kan inte komma på något specifikt.
Vad fick dig att må bra? Att kunna lägga tid på trädgården. Som jag älskar att vara ute och påta och planera i den. Och de gånger Annemarie var nere och vi hade symester (sy+symester). Det är sånt som fyller på min energi.
Vem saknade du? Min syster. Jag vill umgås mera med henne nästa år. Jag tycker så himla mycket om henne.
De bästa nya människorna du träffade?
Har inte träffat så många nya.
Mest stolt över? Att jag vill så himla mycket och vågar satsa och kämpa för det. Även om mina mål och krav på mig själv stundtals tar knäcken på mig. Jag är en riktig slitvarg men ibland på ett något destruktivt sätt.
Högsta önskan just nu? Lite mer harmoni, empati och förståelse i världen. Om vi slutar känna empati med andra människor slutar vi vara mänskliga och det kommer aldrig leda till något gott, det lovar jag er.
Vad tänker du göra annorlunda nästa år?  Vara mer närvarande i det jag gör och skynda mera långsamt. Utmana min egna fördomar och jobba på att bredda perspektiven. Samt att bli bättre på att tala om för de jag älskar att jag älskar dem.

Kommentarer

 1. Så mycket att glädja sig åt.Det lilla barnet hjälper en att fokusera på det allra viktigaste nämligen de nära och kära och någon hobby som passar att utöva just nu.God jul och Gott Nytt år .

  SvaraRadera
 2. Hej! Roligt att ha hittat din blogg! Jag fann den genom FB-gruppen Vuxna Sytokar (du kanske är med där också?) jag både bloggar och syr, särskilt för mitt lilla företag men också till mina barnbarn. Har jättesvårt att prioritera bloggandet men tror det ska få ta mera tid nästa år. Jag lägger till din blogg i min läslista, ska bli roligt att följa!
  Hälsningar Eva

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg