Tutorial: Pimpa din hammock med vaxduk!

Jag älskar hammocken.
Älskar att sova i den, fika i den, läsa i den och kela med hunden i den. Vår hammock har skönt hög rygg och marinblå dynor men dessvärre hade taket, från början svart, börjat bli sjaskigt och solblekt grått. Det såg faktiskt ganska ledset ut. Här är förebilden.Jag är väldigt förtjust i vaxdukar och varje sommarsäsong försöker jag sätta ett tema för vilka jag använder. Någonstans i allt det här slog det mig att man borde ju kunna sy ett hammocktak av just vaxduk. Vaxduk finns ju i så väldigt många festliga mönster, är lätt att hålla rent och är stabilt för ändamålet. Sagt och gjort, så fick det bli.

Jag gillar rutigt (det framgick inte minst här) så jag valde den här rutiga vaxduken till mitt hammocktak. Så här ser min hammock ut nu!


Jag skruvade bort det gamla taket, tog bort stommen och använde det som en mall till det nya taket av vaxduk. Hammocktak ser säkert annorlunda beroende på modell men så här gjorde jag med min.
Allt rymdes inte på en bredd (vaxduken jag använde är 140 cm bred) så mina "mönsterdelar" blev som skissen här nedan. Totalt behövde jag 6 meter vaxduk för att slippa skarva på tvären.
En del för nr 1 (det rosa strecket och själva taket), två delar för "volangerna" som hänger ner fram och bak (de gröna strecken) och två stycken kanaler som stommen kunde löpa i (de turkosa strecken).
Sömsmån måste du lägga till där sömsmån krävs.
(Klicka på bilden om du vill se den större)


Vaxduk i stora stycken kan vara lite svårhanterligt så jag rekommenderar ett större bord när du ska sy i det. Blir det lite skrynkligt på resans gång behöver du inte bekymra dig. Det kommer kommer solen hjälpa dig att släta ut när taket väl är på plats.

TIPS: Nåla så lite som möjligt eftersom varje nål perforerar vaxdukens plastyta. Du kan använda gem eller klämmor också om du vill. Och använd inte för tät raksöm eftersom det också försvagar plasten. Jag körde 3:an på min maskin.

Förutom själva vaxduken gjorde jag egna passpoalband i marinblått till kanterna. Till min hammock krävdes ca 10 meter. Finns inte de passpoalband du behöver kan du göra egna. Jag köpte snedslå, pressade ner dem till ett veck på mitten istället för två och sydde fast ett tjockare snöre i veckan. Det finns säkert snitsiga specialpressarfötter för ändamålet men jag använde den här blixtlåsfoten för att kunna sy nära snöret.


När jag sytt ihop mina delar enligt hur det gamla taket såg ut var det dags att sy fast passpoalbanden hela vägen runt taket. Jag nålade fast passpoalbandet räta mot räta med vaxduken. Den tjocka delen av bandet i passpoalen ska vara neråt.


Sen var det bara att sy fast passpoalen hela vägen runt. Lite bökigt eftersom vaxduken var så stor men det gick.


Sen vek jag in passpoalen hela vägen runt och säkrade den med ännu en söm. Et voila, en fin kant!


Sen var det bara att trä i själva stommen i vaxdukkanalerna igen och skruva fast mitt nya snajsiga hammocktak. Jag pimpade hammocken med lite rutiga kuddar också.


Jag är jättenöjd och blir glad varje gång jag går förbi den. Så mycket roligare än det gamla solblekta markistaket. Tänk en hammock med blommigt tak, eller prickigt, eller randigt! Det är bara vaxdukarna som sätter gränserna egentligen.

Det här inlägget är ett samarbete med Ohlssons tyger.

Kommentarer

  1. Kjempelurt! Da vet jeg hva jeg skal gjøre om jeg kommer over en gammel hammock. 😀

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg