Nysytt! Annemarie-klänningen

Jag kallar den Annemarie-klänningen eftersom jag fått tyget av min vän Annemarie. Hon köpte det för 10 kr metern på samma ställe i Boden som jag skrev om här... Jag älskar såna här småblommiga tyger. Särskilt om de har en mörk bottenfärg för då kan man lättare använda plagget året om.


Min kärlek till skjortklänningar fortsätter men denna gång testade jag ett nytt mönster. Det var Butterick B5846, ett mönster jag haft länge i min samling. Jag testade överdelen i ett enkelt bomullstyg först för att testa passformen och behövde inte justera något alls.


Kjolen svängde jag ihop själv av ett rektangulärt tygstycke med lite motveck. Lagda veck överhuvudtaget ger ett mer skräddat intryck än när man rynkar tyget i midjan. Dessutom är det mer smickrande för figuren, tycker jag.


Denna variant har ingen smock i ryggen (som Gertie's skjortklänning) men man kan säkert ersätta vecken med smock om man vill, för en mer följsam klänning. Poängen här var ju att testa något nytt så jag följde mönstret till överdelen som det stod. Jag valde diskreta knappar eftersom de ändå inte skulle synas i det livliga tyget.


Jag gillar verkligen tyget, som gissningsvis är någon slags polyester/viscoseblandning. Man blir glad av blommorna och det är en bekväm och stilig klänning som man kan ha både till fest och till vardags.

Kommentarer

 1. Jag är så djupt imponerad av dina klänningar och ser fram emot dina inlägg, både här på instagram, varje dag! =)) Jag har ju själv börjat sy lite men stöter på patrull när det gäller ärmarna.. Har svårt att få till några som är bekväma så man kan röra sig ordentligt.. Har hittills bara sytt med kort ärm (vill dock alltid ha ärm så man slipper visa upp sina något mindre smärta överarmar.. hehe..) men skulle vilja prova med 3/4 eller hellång. Men försöken jag har gjort resulterar i att jag knappt kan höja armarna.. Har du några tips? Du har ju sytt massor med halvlånga ärmar, tex den röd/vit-rutiga. Får man bara acceptera att det blir lite tight eller finns det välbevarade hemligheter kring detta? /undrar fröken Skaarup

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du inte har en pösig rygg och en midja som kan kasa upp när du höjer armarna kan det bli lite begränsad rörlighet. Testa en göra en dummy av klänningen först, öka vidden där det stramar när du sträcker på armarna. Är det en finklänning bryr jag mig inte så mycket att det stramar lite när jag sträcker mig. Jag ska ju inte volta i den :)

   Radera
  2. Tack för hjälpen, jag ska tänka på det till mitt nästa projekt! =)) Har gjort några provmodeller inför de senaste projekten faktiskt och det har behövts.. Har fått ändra en hel del och då tar det lite tid i början. Men det är det värt! =)) har köpt Gerties' bok också, och där tipsar hon om en extra liten bit tyg i armhålan när det är en tight modell, har du provat det? Det får bli en dummy på det! Haha! Ser fram emot inlägget om ditt kjolmönster! Tack för hjälpen igen! =) /Fröken Skaarup

   Radera
 2. Hoppsan här kommer en fråga till.. Förlåt.. Glömde bara fråga om du har lagt ut en beskrivning på hur du gör din kjol? Har för mig att jag har läst nånstans här inne att du skulle göra det men nu hittar jag inte det.. Dina kjolar är alltid så fina och jag är inte superförtjust i den rynkade varianten som ofta är i mönstret.. Har man redan breda höfter behöver man ju inte spä på hur mycket som helst. Haha! /fröken Skaarup (igen)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan göra ett inlägg om det. Det är faktiskt lätt att göra egna kjolar som känns skräddade och som passar en bredare höft :) Jag har ju rätt breda själv.

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg