Målning och renovering rond 2

Ni som hängt med ett tag vet ju att vi fixade fasad och veranda på halva vår gamla skola 2012. Om det kan ni läsa här... Vi skrapade ner till trärent, renoverade en till stora delar rutten veranda, fixade några av fönstren och målade sedan allt med linoljefärg. Ska tilläggas att det inte riktigt är klart än. Jag har fortfarande en del av taket på verandan kvar, en hel del fönsterfix samt murkna vindskivor att byta ut...

husarbetet4husarbetet24

Vi tog alltså halva huset 2012 och resterande fasad skulle vi egentligen fixa 2013.
Och 2014...
Och 2015...
Men det blev inte så.
Nu är det 2016 och vi inte skjuta på det längre. Det är sånt hästgöra så jag har dragit mig för att börja. Huset är både stort och högt.

Jag trodde att andra halvan på huset skulle vara enklare men det blir aldrig riktigt som man tänkt sig i ett gammalt hus. Allt eftersom så har jag upptäckt många brädor som måste bytas ut och det ena har lett till det andra som lett till det tredje. Ja, ni fattar. Det ska aldrig få vara enkelt. Samtidigt vill jag inte slarva och fuska. Det kommer jag bara reta ihjäl mig på sen.


Taket över bakre ingången är till stora delar ruttet men jag kan renovera det underifrån och slippa byta plåttaket. Byggnadsvård handlar inte alltid om att återställa allt till original utan att ta tillvara på det man kan, tycker jag. Dessutom ska vi göra detta lilla utsprång som inte är original från 1903 lite mera likt verandan på framsidan.  Någon gång vill jag byta till en mera tidsenlig dörr, dock men det blir inte nu.

Dessutom sitter hängrännorna fel men jag tänker att det blir höstgöra att fixa dessa.
Vindskivorna ska bytas på fram och baksida. De både sitter fel och är delvis fuktskadade.

Övervåningen fick nya fönster redan förra hösten som en del av vindsrenoveringen (som just nu är vilande) men fönsterbågarna ska målas i en grön färg. Den med gott minne vet att jag målade fönsterbågarna på framsidan i en blå nyans 2012 och hade mycket huvudbry om det. Nu kommer dessa så småningom också målas om till den gröna färg jag hittade under färglagren när jag skrapade 18 fönsterbågar från skolsalen. Det är ett beslut som mognat fram och som känns mer passade till husets färg just nu. Den äldsta färgen på fönsterbågarna som jag hittat är en guldockrafärg men jag vet att huset inte hade en grå fasad då och allt ska ju passa ihop.

Norrsidan på huset är i ganska gott skick om man bortser från fönstren och färgen. Några brädor närmast grunden är utbytta eftersom de var fuktskadade. Sedan kommer jag att putsa om och förbättra grunden lite längre fram. Att putsa är en rolig syssla, tycker jag. Slickepotten är min bästa vän när putsbruket ska på. Som grädde på tårta ungefär.


På baksidan av huset där solen ligger på under förmiddagen var fasaden i stort behov av lite kärlek. Man kan se att den blivit lagad både lite här och där tidigare. Jag måste byta ut några av de lodräta brädorna som torkat ihop så mycket att springorna blir jättestora under sommarmånaderna. Jag hittade reservbrädor på vinden som jag kan använda. Jag kommer byta ut några riktigt dåliga mot nya och renovera de andra. De hänger löst och är spontade mot över och underbräda.


I ett stort partytält har den smutsiga delen av fönsterrenoveringen så som skrapning och slipning pågått. 18 ytterfönster från norrsidan av huset. En del behövde mycket kärlek, en del mindre. Fem av dem har dessutom fått nytt kulturglas. Tre var redan spruckna i något hörn från tidigare renovering som någon annan utfört, ett gick sönder under kittborttagningen och ett välte i vinden. Dessutom saknades flera hörnjärn. Tältet läckte när skyfallen kom så jag fick flytta in fönstren i huset sen.


Det är ju rätt skrymmande med så många fönster som ska stå och torka. I boken 'Gamla fönster' av Alf och Eva Stenbacka fick jag tips om ett slags galgsystem för fönster som var himla smart. Eftersom jag inte har en verkstad/lada byggde jag en mobil ställning på hjul för att kunna måla och hänga upp fönstren inomhus. Den tog mig en dryg dag att bygga av reglar och skivor jag hade liggande. Jag gjorde ingen direkt skiss men mätte lite på hur stora mina fönster var och vad som skulle vara en smidig storlek för att flytta genom dörrar och liknande. Så här ser den ut. 


17 fönster får plats på galgarna och 2 fönster kan hängas i gångjärnen på gavlarna. Så himla bra grej alltså! Det går åt en hel del krokar (sisådär 140 stycken) men det är så smidigt att jobba med. Jag har gjort en mall så att krokarna jag skruvar in i fönstren hamnar rätt mot galgens krokar. När jag målat mitt fönster är det galgen jag håller i för att hänga upp det och jag riskerar inte att röra den blöta färgen. Där kan sedan fönstren mycket platseffektivt hänga och torka till nästa lager ska på. Och behöver jag flytta min fönstergarderob rullar den lätt på sina hjul.


Jag använder linoljefärg från Ottossons Färgmakeri i Genarp. Fasaden i mellangrått, foder, snickarglädje och vindskivor i vit gräddton och fönsterbågarna i Degebergagrönt (Byggfabrikens samarbete med Ottossons färg).Jag har ju många fönster kvar att fixa i vårt hus så fönstergarderoben kommer användas många gånger. Dessutom kan man ju hänga upp annat man vill måla i den, eller ställa en möbel man vill måla på den. Mitt bästa tips, tror jag. Bygg en med en gång om du har enkelfönster att fixa.

Det var lite om den pågående husmålningen. Mer kommer senare.
Snart ska jag börja måla huset också och hoppas på bra torkväder så jag kan få norrsidan klar med fönster isatta till Signes ettårsdag. Tipsa gärna om bra ljudböcker man kan lyssna på. Jag gillar skräck och spänning, hehe. 

Kommentarer

 1. Är det underredet till ett gammalt symaskinsbord du målat vitt som syns till vänster i bild?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är det. Det är ett bord jag tagit över efter min syster så inte jag som målat det.

   Radera
 2. Impad!! Tusan va snyggt!
  Fråga- vad gör ni av Signe under detta monsterarbete?
  Mvh 2 barn under 2 och mkt husfix som blir liggande :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va? Har inte du också 48 timmar/dygn?
   Nej men, vi har faktiskt tagit hjälp med själva skraparbetet. Sen har ju min man inget konventionellt arbete och jobbar hemifrån den mesta tiden i vardagsrummet där Signe också hänger om dagarna när arbetet pågår. Hon är väldigt sällskaplig och snäll. Under tiden Thomas passar Signe/jobbar har jag jobbat med renoveringar och alla fönster. Ett barn är ju enklare än två. Själva målningen ska vi dock lösa själva tillsammans med några familjemedlemmar. En logistisk utmaning :)

   Radera
 3. Vilken energi du har! Imponerande. Är de svarta tavlorna på sista bilden gamla skolplanscher, eller något nygjort? Väldigt fina i alla fall. Lycka till med renoveringen!

  SvaraRadera
 4. Anna, skulle du kunna, vilja, dela med dig av måtten på ställningen du byggt? Den verkar toppen. Jag renoverar alla mina fönster i stugan och har råkat ut för platsbrist! Bara på ett ungefär höjd och bredd och hur stor bottenplatta du valt. Tack!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg