Enkla symönster för nybörjare

Här kommer ett inlägg om mönster som är bra att börja sy med om man är nybörjare. Det är flera som önskat det.
Jag tipsar om mönster från Vogue, McCalls och Butterick. Tipsar även om Simplicity och New Look. Dessa mönster är enklare att följa än de från exempelvis Burda. Dessutom slipper man allt meck med att rita av mönstret i ett virrvarr av andra streck. Det är så lätt att det blir fel eller att man glömmer rita av något viktigt.
Kollar vi på beskrivningen gällande Vogue-mönster ser vi att det står Easy som svårhetsgrad och det finns också rekommendationer om vilka kroppstyper som passar i modellerna.
När det gäller storlekar är jag i H&M/Lindex-mått mätt en 40-42 och jag brukar oftast sy en mönsterstorlek 14. Brukar sitta som en smäck i de flesta fall. Men kolla dina mått mot mönstrets mått och klipp eller kopiera den storlek som ligger närmast din överkropp när det gäller klänningar. Bystjusteringar kan vara kniviga så välj mönsterstorlek efter ditt bystmått. Och är du ändå osäker syr du ett övningsexemplar, en sk toile i nåt billigt bomullstyg.
v8555-vogueEasy5 v8555-vogueEasy6

Vogue Easy Options V8555
Det här mönstret har jag använt några gånger, i varje fall överdelen. Till exempel i denna fångvaktarklänning och denna purpurklänning.
v8555-vogueEasy
I samma mönsterkuvert kan du kombinera delar enligt ovan och alla modeller andas lite retro men kan också kännas moderna beroende på tygval och detaljer. Den snäva modellen har några sydda veck i överdel och några i kjolen som inte är så svåra och den vida kjolen har fina motveck som är väldigt smickrande för figuren. Sen väljer man själv om man vill ha en gullig puffärm eller inte.
Vogue har en hel serie med enkla mönster som du hittar här om du klickar på bilden.vogueEasy

Simplicity 2209 Lisette
Det här mönstret har jag sytt vid flera tillfällen i olika tyger. Gulligt, enkelt och relativt snabbt.
Den här och den här klänningen har jag använt mönstret till.

simplicity lisette-alla 
Busenkelt mönster som lätt kan förändras med lite detaljer. I mina exempel ovan har jag sytt på en remsa med fuskknappar på och kantat med vita bomullsband. Små trick som förändrar. Och eftersom midjan sitter där midjan verkligen sitter på kroppen och dragkedjan sitter i ryggen är det lätt att använda kjolmönster från annan modell och sy på för variation.
Här medföljer också mönster till en rak jacka. Gillar man den är den också i enkel modell.

Det finns fler Simplicitymönster i den enkla varianten som är fina. Dessa till exempel! (Bilderna är länkar)

simplicity-jiffy simplicity-1666

Butterick B4386 Fast and Easy
butterick-b4386
Till skillnad från Voguemönstret är framsidan och baksidan i ett stycke utan midjesöm. Även detta mönster kan kombineras i lite olika modeller och är på det sättet prisvärt. Den gröna modellen är kanske något tveksam ut mitt smakperspektiv. Jag är inte så sugen att ha tygdraperat runt midjan på det sättet. I vilket fall är det en bra grundmodell att sy som blir stilig i både festligt tyg eller mera vardagsbetonat tyg.

Och från New Look kommer här några alternativ. 

newlook6966newlook6723newlook6675

Den första prickiga klänningen är mera somrig med smalare axelband och lätt rynkad vid brösten. Det andra mönstret är bra eftersom det finns så många olika överdelar att välja på, OCH ärmar. Det tredje har annorlunda skärning runt bysten och dessutom får du med mönster till en lite bolerajacka.

Köpa mönster då? Denna och många andra sömnadsrelaterade frågor svarade jag på här!
Har ni fler frågor så ställ dem i kommentarfältet!

Kommentarer

 1. Hej! Jättebra lista på tips. Skulle vilja tillägga att indie- mönsterkonstruktören Colette Patterns också har fina och enkla modeller på klänningar och "separates" och fantastiska tutorial och tips på sin blogg. Kolla på www.colettepatterns.com och www.coletterie.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut. Anledningen att jag inte tipsade om dessa är att jag aldrig sytt med dem själv och har ingen erfarenhet där. Även Victory Patterns mönster är enkla att följa och dessa har jag testat :)

   Radera
 2. Åh, precis vad jag behöver! TACK!

  SvaraRadera
 3. Vilket bra inlägg. Blir ruggigt sugen/peppad på att sy nåt åt mig själv nu! Tack! :-)

  SvaraRadera
 4. Åh vad bra tips. Jag vill klicka hem vartenda ett! Väntar spänt på nästa rea på vougepatterns... :) Älskar din blogg för övrigt, vet inte hur många gånger jag har bläddrat fram och tillbaka och kikat, läst och blivit inspirerad! Du är så söt och duktig!

  SvaraRadera
 5. Åh! Klänningsplanerna tog plötsligt fart riktigt på riktigt!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg